Маргарет Джан – най-младата главна редакторка във „Вог“

От няколко дни китайската модна сцена ликува – начело на международното модно списание „Вог“ с над 125-годишна история, е Маргарет Джан, която се оказва най-младата, застанала на тази толкова важна позиция.

 

Но и преди да оглави китайския „Вог“, светът на модата е в краката й – тя има 1.1 млн. последователи в „Инстаграм“, които харесват боядисаната й в синьо коса, както и минималистичния и същевременно еклектичен стил. Ето какво знаем още за Маргарет Джан.

Родена е в Австралия преди 27 години. Анна Уинтур, главната редакторка на американския „Вог“, приветства Маргарет с думите: „Днес е много важно да имаш опит с различни дигитални платформи. Фактът, че тя съчетава това с широкия си кръг от интереси, я прави перфектния главен редактор“.

Ли Ли, управляващ директор на китайското подразделение на международната издателска компания Condé Nast от своя страна подчерта, че „Маргарет е в течение с нововъзникващите модни тенденции сред младите в Китай, а освен това притежава завидни предприемачески умения.

„Приветстваме вашата креативност и способност да предлагате нови подходи в използването на новите медии. Радваме се, че не само ще представите световната мода в Китай, но и ще отворите света за китайската култура“ – призна със задоволство Ли Ли.

А какво знаем за Джан? Авторка е на сценария „Номер 65“, който се занимава с динамичните отношения между майка и дъщеря в китайското общество. Но освен като сценарист и режисьор, Джан работи и като фотограф, стилист, автор на анонси, а понякога дори става модел.

През 2016 г. продуцира две цифрови корици за пилотното издание на VOUGE ME China. Съосновател на Background, световна консултантска компания, която е работила с лейбъли като Airbnb и YouTube. Благодарение на модните марки – Moncler и Mulberry – Джан успява да изгради мост между западната и китайска култура.

Застава на поста на Анжелика Чун, основател и дългогодишен главен редактор на китайското списание „Вог“, като 16-те години от времето, когато е начело на списанието, съвпадат с възхода на висшата мода в Китай. Назначаването на Джан е повече от знак за смяна на поколенията  – тя от 16-годишна възраст пише за мода – през 2009 г. започва да води собствен блог Shine by Three и запалва много млади китайци по идеята да се обличат шик и в крак с последните тенденции.

Днес Маргарет Джан живее в Сидни, където е израснала, но последните пет години е прекарала в Ню Йорк, където отскача на всеки шест седмици. Има желание да се премести възможно най-скоро в Пекин, стига противоепидемичните мерки да го позволят. Що се отнася до новите й отговорности, Джан смята, че е важно едновременно да се мисли както за китайската аудитория, така и за тази по света.

„Масово се говори за Китай, като се пренебрегва контекстът. Често пъти страната се възприема като монолитна единица, а не като отделни личности, които създават иновации. И заради това имаме желание да се фокусираме върху творците, без значение дали са от света на модата, или в сферата на киното, музиката и визуалните изкуства.“

Любопитна подробност е, че Джан се запалва по модата покрай страстта си към балета. Освен това тя е завършила училище за пианисти. „Имах голям късмет, защото родителите ми освен че винаги ме подкрепяха – както мен, така и брат ми, те ни дадоха възможност благодарение на обучението си да станем цялостни личности.“

След училище Джан завършва бакалавърска степен по бизнес администрация и право, като признава, че винаги е искала да бъде своеобразен наставник. Убедена е, че всеки редактор или репортер във „Вог“ трябва да е наясно какво се случва в работата му и да се чувства постоянно насърчаван в постигането на личните си цели, които без съмнение ще се отразят и на работата му.

Иначе Джан лесно се разпознава на модни ревюта – цветът на косата й се променя често, но винаги прави впечатление. Носи дрехи, шити по поръчка, въпреки че си е спечелила слава на стрийт икона благодарение на тениските и джинсите си.

В началото на пандемията от COVID-19 тя пусна кратка видео, в което приготвя кнедли по семейна рецепта. „Това е част от готварския репертоар на майка ми, която приготвя изключително вкусно това традиционно китайско ястие. Тя е невероятно добра готвачка“ – хвали Джан майка си и продължава: „Аз, колкото и да готвя, имам още много да наваксвам“. Друго хоби на Джан е играта на тенис  – тя тренира два пъти седмично. А освен това има учител по кунг фу в Ню Йорк и треньор по муай-тай в Шанхай.

Но дали да очакваме, че тези хора ще се появят на корицата на списанието? Джан е категорична – за нея хората, на които си струва да се обърне внимание, трябва да въплъщават три основни идеи – устойчивост, разнообразие, приобщаване и разбира се – стремеж към иновации.