Швейцарският изпълнител Немо спечели „Евровизия“

Швейцарският рапър Немо спечели „Евровизия“ с песента „The Code„.

Той бе безапелационният победител от гласуването на националните журита, а при зрителския вот получи малко по-малка подкрепа от Хърватия. Зад написването на песента – победител стоят четирима души – Бенджамин Аласу, Ласе Мидциан Ниман, Линда Дейл и самият изпълнител – рапърът Немо Метлър.

Немо

Меломани откриват, че припевът в „The Code“ е вдъхновен от „Вълшебната флейта“ на Моцарт. В нея Немо пее „Тази история е моята истина. Аз отидох до ада и обратно“. По този повод швейцарецът уточнява, че става въпрос за процеса, при който осъзнава, че няма полова идентичност.

Baby Lasagna

На второ място остана Хърватия със сочения за фаворит представител Baby Lasagna и песента му „Rim Tim Tagi Dim“. На трето – бе класирана Украйна с Theresa&Maria на Альона Альона и Джери Хейл, на четвърто – Франция със Слиман, изпълнил „Mon amour„. На пето място остана Израел – с песента на Еден Голан „Hurricane„.

Слиман

Големият финал на „Евровизия“ 2024 се проведе на живо в Малмьо, Швеция. На него се състезаваха 25 държави, като освен за първото място, залогът бе и догодина страната победител да има честта да бъде домакин на конкурса.

След като бе обявен за победител, Немо изрази надежда, че конкурсът ще може да изпълни заявката си, че ще продължи да защитава мира по света и достойнството на всеки човек.

Представителките на Украйка

В същото време провеждането на „Евровизия“ 2024 бе съпътствано от множество протести срещу участието на Израел заради водената от него война в Газа. Освен това часове преди финала холандският изпълнител Йост Клайн трябваше да напусне конкурса, тъй като се оказа замесен в инцидент, който трябваше да бъде разследван от полицията.

По-подробно как се класираха останалите 20 държави участнички в конкурса и колко точки им бяха присъдени и от журито, и от зрителите – може да видите ТУК.