Политика или музика: как гласуват на „Евровизия“

Политика или музика: как гласуват на Евровизия. Днес (11 май) в шведския град Малмьо се провежда финалът на 68-ия конкурс за песен на „Евровизия“. През дългата си история той многократно е обвиняван, че е политизиран – уж зрителите гласуват за представители на държави в съответствие с техните политически възгледи. 

Според проучване, проведено от YouGov в шест европейски страни, тази позиция се споделя от значителен брой испанци (41% от анкетираните). Италианците, напротив, са по-склонни от останалите да вярват, че в тяхната страна избирателите оценяват изключително музиката (36%).

Анкетираните от други страни са склонни да вярват, че както политическите предпочитания на гласоподавателите, така и музикалното изпълнение на състезателите играят роля.

Експертите на YouGov разбраха и защо европейците гледат това състезание.

Италианците и испанците просто харесват музиката

(съответно 42% и 34% от анкетираните). Швейцарците са най-заинтересовани да видят музиканти от други страни (26%), докато шведите прекарват време със семейството и приятелите си (27%).

Британците са единствените, които гледат състезанието основно, за да се посмеят.

Те много харесват шегите на британския коментатор на конкурса Греъм Нортън.

Преди година домакин на надпреварата беше Великобритания, където победата отиде при шведската певица от марокански произход Лорийн с песента „Tattoo“. През 2012 г. тя също спечели Евровизия с хита „Euphoria“.

Водещи на Евровизия 2024 са родената в Швеция холивудска актриса Малин Акерман (Billions, Watchmen) и известната телевизионна водеща Петра Меде.

Според сайта на Eurovision World,

Представителят на Швейцария – Nemo

основният претендент за победа на Евровизия 2024 е хърватинът Baby Lasagna.

Букмейкърите оценяват шансовете му на 43 процента. Певецът ще изпълни пламенен номер към собствената си хумористична песен „Rim Tim Tagi Dim“ за икономическата емиграция на младите хървати.

Представителят на Хърватия – Baby Lasagna

В челната тройка на фаворитите са още швейцарецът Немо (с 15%) и израелската представителка Еден Голан (с 20%).

Представителката на Израел – Еден Голан

Тук може да проследите финала и гласуването.