Шест филма за пътешествия, които променят живота

Една мавританска пословица казва: ”Който не пътешества, той не знае реалната цена на човешкия живот”. Изглежда безсмислено да се спори с подобно твърдение.

Подбрахме шест филма, които ще ви помогнат по нов начин да видите живота, а и са добър вариант да планирате почивката си заедно с нежната си половинка.

Често пътешествието е единственият изход, когато не можеш да намериш решение или преживяваш труден период, или когато ти се струва, че целият свят е против тебе. Тогава тръгваме на път, и изведнъж се оказва, че светът само това е чакал – да се осмелим да го изучаваме.

  1. „Пътеки” (2014)

„Някои скиталци навсякъде се чувстват като у дома си; други – никъде. Самата аз бях от последните.”

Това е филм за девойка, която пътешества из цяла Австралия. В пустинята я съпровожда само едно куче и четири камили. Журналисти от National Geographic разбират предварително за плановете ѝ и предлагат тя да записва всичките си впечатления по време на пътуването. Освен това те изпращат с нея свой фотограф, който с течение на времето се превръща за нея в нещо повече от просто фоторепортер от известно списание.

Интересното е, че филмът е по истински случай – в основата на сюжета е книгата на самата пътешественичка Робин Дейвидсън, която наистина се осмелила сама да тръгне на толкова опасен път. Това решение променило живота ѝ завинаги.

  1. „Докато не си гушнал букета” (2007)

„Древните египтяни вярвали, че пред портите на рая задават два въпроса: Намери ли радост в живота си? А твоят живот донесе ли радост на другите?”

Добре известният и любим на всички филм не можеше да не попадне в подборката ни. Филмът с прекрасните актьори Морган Фриймън и Джак Никълсън в главните роли разказва за двама възрастни мъже, научили страшната си диагноза – рак. Решили, че вече няма какво да губят, те се решават на безумна постъпка и тръгват на околосветско пътешествие.

В маршрута им са включени Индия, Китай, САЩ, Франция, Танзания, Египет. В края на краищата пътуването им подарява такива емоции и впечатления, каквито те може би никога не са изпитвали. И именно това пътуване им помага да почувстват и осъзнаят цялата ценност и уязвимост на човешкия живот.

  1. „Яж, моли се, обичай” (2010)

„Ако сте достатъчно смели, че да отхвърлите всичко, с което сте свикнали, включително и уюта, и да поемете на път, за да намерите истината – в себе си или в заобикалящия ви свят – то бъдете сигурни, че тя сама ще ви се открие.”

Случва се да мечтаеш за нещо, а после се натрупват всекидневни грижи и мечтата ти все повече и повече се отдалечава. Толкова, че изобщо забравяш, че някога си имал мечта. Така се случва с главната героиня на филма „Яж, моли се, обичай”. Тя изведнъж разбира, че преди е имала вкус към живота, а сега от него не е останала и следа.

Тя решава да замине и да прекара една година в Италия, Индия и Бали, където с нея се случват невероятни неща. Един от героите във филма казва: „Ако можеш да прочистиш разума си, пред тебе ще се отворят вълшебни врати и тогава през тях ще се отприщи енергията на Вселената”.

  1. „Дивата” (2014)

„Така и не бих разбрала, че хората са в списъка на моите хобита, ако не бях решила да пресека сама тази проклета пустиня.”

Несъмнено една от най-добрите роли на Рийз Уидърспун, с която актрисата доказа, че може да играе не само лекомислени блондинки. Филмът е създаден по реални събития и е заснет по едноименната книга, в която се разказва за девойка на име Шерил Стрейд, която сама поема по маршрута на Тихоокеанския хребет, разработен специално за пешеходен туризъм, но по него може и да се язди кон.

Дължината му е 1770 км, той преминава през цяла Америка – от канадската до мексиканската граница. Шерил е преживяла развод и смъртта на майка си, мъчително умираща пред очите ѝ. В пътешествието си, преминавайки за няколко месеца през гори, планини, ледници и безкрайни пустини, Шерил постепенно преоткрива себе си. В края на краищата героинята успява да измине целия Тихоокеански маршрут, който я променя завинаги. Защото „ако силите те напускат, продължавай да вървиш – напук”.

  1. „Пътешествието на Хектор в търсене на щастието” (2014)

„Имало едно време един психиатър на име Хектор, който до смърт се страхувал от смъртта, защото и животът му не бил кой знае какъв.”

Имало едно време психиатър на име Хектор, който години наред слушал оплакванията от живота на своите пациенти.И в един прекрасен (или недотам прекрасен) ден разбрал, че е нещастен до немай-къде и че единственото, което наистина иска, е да разбере какво представлява щастието и как може да го постигне.

Без много да му мисли, той тръгнал на пътешествие, по време на което се запознава със страхотни хора и попада в невероятни ситуации (в една страна дори го пленяват). Той минава през Китай, Африка, Америка, Великобритания, за да стигне до една проста истина – щастието можеш да намериш най-вече в себе си.

  1. „Тайният живот на Уолтър Мити” (2013)

„Да видите заобикалящия ви свят, да изпитате опасности, да ги преодолеете, да гледате през стените, да бъдете по-близки, да се намирате един друг, да чувствате. Това е целта на живота.”

Това е филм за чудната красота на Исландия – в него не могат да не ви поразят пейзажите. А и той е за Бен Стилър, който не само играе главната роля, но и режисира филма. Героят на филма е обикновен служител в офис, със скучен живот, който периодично се потапя твърде дълбоко във фантазиите си и ги смесва с реалността.

Това е филм за смелостта, която му позволява да осъществи отдавнашната си мечта, да зареже всичко и да тръгне на път. И този път може да го отведе до нещо наистина важно и истинско.