Септемврийски кралски вечери в Шато дьо Шантий

Въпреки икономическите, здравните и политическите проблеми, които днес разтърсват Франция, след месец и нещо в регион О дьо Франс – в чест на крал Луи XIV – ще бъдат организирани невероятни и незабравими вечеринки. Мястото е известно – замъкът Шантий (Château de Chantilly). Ето какво друго се знае до момента:

 

Няма спор, че Шантий е от онези места във Франция, които ни препращат към славните дни на Стария режим или монархическото управление на държавата – оставили траен отпечатък върху европейската история. Затова няма нищо чудно, че през септември – в градския замък – ще бъдат организирани няколко незабравими културни събития в чест на Краля Слънце.

Игра със светлини, забавни фойерверки, конни надбягвания, прекрасна музика, многобройни статисти – всичко това, за да имат гостите едно наистина вълшебно кралско преживяване.

Една от прекрасните спални на Шато дьо Шантий.

А сега да кажем няколко думи за Шато дьо Шантий…

То е построено през 1386-а и е дело на френските архитекти Оноре Доме и Жан Бюлан. Първоначално е собственост на знатния род Монморанси, който впоследствие го реконструира в ренесансов стил. Към XVII век негов собственик става Анри II дьо Бурбон, трети граф на Конде, братовчед на френския крал, и то след женитбата му с Шарлота-Маргарита дьо Монморанси. През 1830 г., след смъртта на последния принц на Конде, прекрасната резиденция преминава в ръцете на Анри д’Орлеан, херцог на Омале. В наши дни е собственост на Френския институт (еквивалент на Българската академия на науките).

Една от галериите на музей „Конде“.

Любопитно е да се спомене, както неотдавна писахме, че в шатото се помещава и въпросният музей „Конде“, където са изложени и съхранявани някои от най-големите произведения на изкуството. В това число „Трите грации“ на Рафаело, „Портретът на Симонета Веспучи“ на Пиеро ди Козимо, „Афродита Анадиомена“ на Жан Огюст Доминик Енгър и други.

Датите, на които можете да станете част от култовото събитие, са от 17-и до 20-и септември. Спектакълът всяка вечер започва в 21:30 ч. и ще продължи 45 минути, а оттук ще можете да резервирате и билетите си. www.chateaudechantilly.fr .