Съзвездието Лъв: История, митология и интересни факти

Преди време ви запознахме с десет интересни факта за представителите на зодиакалния знак Лъв. Сега ще ви разкажем повече за съзвездието, дало името си на една от дванадесетте зодии.

 

 

 

История

Още древните вавилонци забелязали интересното съзвездие и го нарекли „Ургула“ („Великият лъв“). Според някои митолози в Шумерия Лъвът представлявал ужасяващото чудовище Хумбада, което впоследствие било убито от героя Гилгамеш.

Теракотена плоча на Хумбада, съхранявана в Лувъра, Париж.

Няколко века по-късно съзвездието не било пропуснато и от прочутия древногръцки астроном Клавдий Птолемей (I в. сл. Хр.), който го идентифицирал, проучил и записал и с латинското име „Leo“.

 

Митология

Подобно на повечето съзвездия, произходът на Лъва също е свързан с митологията – най-вече древногръцката.

Съзвездието – също като това на Рака – е част от Дванадесетте подвига на Херакъл. С други думи това е самият Немейски лъв.

Гръцка пощенска марка, изобразяваща епичната битка между Херакъл и Немейския лъв, увековечена върху мозайка.

Според народното предание, страшният звяр отвличал красиви и невинни девойки в своята бърлога. Целта му – да примами и убие по този начин смелите юнаци и воини, дошли да ги спасят. Не след дълго, след като получил поредното си задание, дошъл и героят Херакъл. Виждайки, че лъвът е недосегаем за всяко едно оръжие (саби, мечове, боздугани, стрели), синът на Зевс разбрал, че единственият начин да победи чудовището, е като го убие с голи ръце. Той го удушил, спасил затворените девойки, а животинската му кожа наметнал около гърба си, за да го пази от вражеските оръжия. Зевс, на свой ред, увековечил труда на сина си, като издигнал Немейския лъв на небето като ярко съзвездие.

 

Интересни факти

  • Лъвът се нарежда на 12-о място по големина сред съзвездията, заемайки площ от 947 кв. градуса.
  • Съзвездието се намира във втори квадрант на северното полукълбо (NQ2).
  • Лъвът може да бъде видян между географските ширини + 90° и -65°.

  • Най-добрата видимост към него е в 21.00 часа през април.
  • Намира се до съзвездията Голяма мечка, Малък лъв, Рис, Рак, Хидра, Секстант, Чаша, Дева и Косите на Вероника.
  • Астрологическият му знак е ♌.
Регул (Алфа Лъв) – най-ярката звезда в съзвездието.
  • Най-ярката звезда в съзвездието се нарича Регул (Алфа Лъв).
  • Съзвездието се оформя от звездите Алфа Лъв (Регул), Бета Лъв (Денебола), Гама Лъв (Алгиеба), Делта Лъв (Зосма), Епсилон Лъв, Зета Рак (Адхафера), Йота Рак и Тау Лъв.

Оттук може да прочетете 10-те интересни факта за зодия Лъв – https://special.bg/10-lyubopitni-fakti-za-predstavitelite-na-zodiya-lav/.