Топ 5 на най-красивите картини на Рафаело

Рафаело Санцио да Урбино (1483-1520) е сред най-талантливите и известни художници от Италианската художествена школа по времето на Зрелия Ренесанс. Тъй като на 6-ти април 2021 г. се навършват 501 години от смъртта му, ви припомняме за пет от неговите най-значими творби, променили завинаги светът на културата.

 

1. „Трите грации“ (1504-1505)

Тази красива творба на Рафаело се помещава в музей „Конде“ във френското Шато дьо Шантий. До ден днешен специалистите и кураторите не могат да дешифрират кои са трите хубавици на платното. Дъщерите на Зевс и Хера – харитите (богини на красотата, грацията и доброто) Аглая („сияйна“), Ефросина („благоразумна“) и Талия („цветуща“), или някои от хесперидите – пазителки на прочутите златни ябълки. Според множество теории това е диптих – изобразяващ и харитите, и хесперидите.

2. „Атинската школа“ (1508-1512)

Фреската била заръчана от папа Юлий II, малко след като Рафаело бил обявен за официален художник на папството. Днес тя се намира в „Станца дела Сенятура“ („Залата на подписването“) на Апостолическия дворец във Ватикана. Тя символизира философията и древногръцката култура, силно повлияли идеите на Ренесанса. На нея могат да бъдат забелязани не само едни от най-великите мислители на Античността – Платон, Хераклит и Аристотел, но и известни художници от Ренесанса – Микеланджело и самият Рафаело. Интересно е да се спомене, че картината представлява и паралел между Елада и Древен Рим.

3. „Сикстинската Мадона“ (1513-1515)

Изложена днес в Gemäldegalerie Alte Meister в „Цвингер“, Дрезден, „Сикстинската Мадона“ била нарисувана за манастира „Свети Сикст“ в Пиаченца в знак на благодарност към италианския град за удържането на френските войски, нахлули в Апенинския полуостров. На платното се виждат не само Мадоната с Младенеца и две ангелчета в дъното, но и Света Барбара, и Свети Сикст. Последният е много важна фигура в Католическата църква, защото се смята, както за пряк закрилник на Папата, така и за една от връзките между земния и небесния свят.

4. „Фонарина“ (1518-1519)

Красивата млада дама, изобразена върху картината, е Маргарита Лути – дъщеря на хлебар от Сиена и голямата любов на художника. Шедьовърът, създаден с маслени бои върху дърво, бил завършен година преди кончината на Рафаело. Любопитно е да се спомене, че „Фонарина“ предизвиква огромен скандал за времето си. Полуголо тяло, тънък прозрачен воал и гривна за ръка, върху която е изписано името на твореца – всичко това може да се смята за чиста ертоика – дори и за днешните канони на изкуството. Платното днес е изложено в Палацо Барберини в Рим.

5. „Преображение“ (1518-1520)

Това навярно е една от последните творби на великия художник, намираща се днес във Ватиканския музей. Рафаело я завършва, малко преди да почине на 6-ти април 1520 г. в Рим. „Преображение“ представлява момента, когато Иисус Христос разкрива божествената си същност на планината Тавор. Той, заедно с апостолите Петър, Яков и Йоан се качва на високата планина. И там, докато се молят, Божият Син се преобразява, а от двете му страни се появяват пророците Илия и Мойсей, всички те облени с божествена светлина. На картината има и препратка към Евангелието от Матей и по-конкретно в подножието на планината Тавор е изобразена историята на момчето, обсебено от зъл дух, което било излекувано от Христовото слово.