Съботно-неделните предложения – под знака на стотицата

Десети април е стотният ден от 2021 г., а и от всяка година, която не е високосна. Затова съботният ден е подходящ, както за равносметка, така и за измисляне на закачки с числото сто.

Със сто километра в час пак съм номер едно

В стотния ден от годината може да си направите плейлист със стоте любими песни – като не пропускате „Рали“ на Васил Найденов  от 1983 г., по текст на Живко Колев и музика на Любомир Дамянов. Може да си направите кекс със сто стафиди, следвайки рецептата на Papi Hans.

Или да си скроите авангардна дреха със сто безопасни игли (като на Елизабет Хърли, например), защото тъкмо на 10 април, но преди 172 години американският механик Уолтър Хънт получава патентно право върху безопасната игла. Любопитното в случая е, че още в древна Гърция и Рим хората са използвали фибули – такива често се откриват и при разкопки по нашите земи. Причината Хънт да реши да изкара някой долар от огънатата тел с обезопасяващ накрайник била неволята – имал дълг от 15 долара, който отчаяно искал да си върне. В същото време патентът му донесъл печалба от 400 долара.

Банско – пръв в списъка на 100-те национални туристически обекта

Музей на Никола Вапцаров в Банско

Стотният ден от годината е добър повод да се устремите към покоряване на 100-те национални туристически обекта. Те са изброени в списък, съставен по инициатива на Българския туристически съюз, създаден през 1966 година. Като посетите първите 25 обекта, получавате бронзова значка, после за 50-те ще получите сребърна, а за стоте – златна. Но преди да започнете обиколката, снабдете се със специална книжка, която най-често продават в националните туристически обекти. Първият в списъка е град Банско с два музея – на Никола Вапцаров и на Неофит Рилски, с Веляновата къща и с църквата „Св. Троица“.       

Музиката на гората“ в Сити Марк Арт Център

Ако през уикенда не ви се обикалят гори и поляни, то заведете децата на детски концерт „Музиката на гората“ – в събота от 11.00 часа в „Сити Марк Арт Център“. На него камерен ансамбъл „Силуети“ ще изпълни специално подбрани класически шедьоври, с които да запознае малките слушатели с поезията, фантазията, вълшебствата и любовта, закодирани в музиката. Тази събота децата ще научават за музиката през темата за красивата гора.

Композитори и художници в Камерна зала „България“

Отново в събота, но този път от 19.00 часа, в Камерна зала „България“ очаквайте събитието – SYN(es)THESIS по идея на пианиста Александър Лиалиос.

Ще чуете знакови камерни и солови творби на утвърдени български композитори като Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Димитър Ненов, Михаил Големинов, Хераклит Несторов, Петър Христосков, Велислав Заимов, Красимир Тасков, Атанас Атанасов. По време на изпълненията ще бъдат прожектирани картините на 23-ма студенти по живопис от Националната художествена академия. Идеята на SYN(es)THESIS е да обедини музикалното и изобразителното изкуство. Всяка едно от картините на студентите е вдъхновена от някоя от композициите на българските композитори, които ще чуете. Музикалните пиеси ще бъдат изпълнени от Стоимен Пеев (цигулка), Росен Идеалов (кларинет), Александър Илчев-младши (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Христо Иванов (виолончело), Андрей Ангелов (пиано) и Александър Лиалиос (пиано).

Боризмейко в Столичен куклен театър

В неделя, от 11.00 часа, както и от 16.30 часа имате възможност да се забавлявате с децата с „Боризмейко“ в Столичния куклен театър. Спектакълът е много поучителен – разказва история на Славейко и неговата любима – хубавата Лула. Ден преди сватбата, годеникът Славейко се сетил, че трябва да пазарува. Решил, че ще купи всичко необходимо. Но Лула оставил вкъщи, като й заръчал да не излиза никъде, защото наблизо дебне страшен змей. Лула не послушала, а веднага щом Славейко се скрил зад ъгъла, излязла на портата. Отгоре й се спуснал облак, от който изскочил огнен змей и я отнесъл. Както се досещате, Славейко трябвало да извърши много геройства, за да си върне любимата и повече да не повтаря огромната си грешка  – да пазарува в последния момент, да иска наведнъж да купи всичко и най-вече да не вземе любимата си за консултант покупки!