5 приноса на викингите за важни промени в света

Въпреки че викингите обикновено са смятани за големи варвари и кръвожадни войни, тяхната цивилизация е успяла да остави големи и трайни следи в човешката история. Те не само обогатяват лингвистично различните световни езици, но и повлияват много на спорта, литературата и корабоплаването. Разказваме ви за техни пет приносни промени в света, който днес познаваме.

 

1. Майстори на корабостроителството и мореплаването

Експонат в музея на викингските кораби в Осло.

Навярно, ако сте гледали хитовите телевизионни серии „Викинги“ (2013-2020), ви е направило впечатление с какви кораби са се придвижвали безстрашните войни и как са нападали съседните на тях градове и държави. Благодарение на фината и прецизна изработка на плавателните им съдове, норманите с лекота преодолявали огромните водни разстояния – нещо, което затруднявало другите народи. Лодките им били гладки, недълбоки и с достатъчно на брой гребла от всяка страна на плавателния съд. Освен това те били леки, гъвкави и невероятно маневрени.

Викингският слънчев компас.

Освен това на варягите (както било другото име на викингите) неслучайно им се носела славата на първооткриватели и фантастични мореплаватели. Част от техния успех се дължал на така наречения слънчев компас, който им позволявал с изключителна точност да определят местоположението на небесните светила – дори и при залез слънце, и при силна облачност. За целта използвали слънчев камък. Ето защо няма нищо учудващо, че векове преди Кристофор Колумб да открие новия континент, малка група скандинавци от Исландия открила бреговете на Гренландия и Северна Америка, акостирайки на днешния Л’Анс-о-Медоуз в Нюфаундленд, Канада. Колонията им, за добро или лошо, не оцеляла достатъчно дълго.

2. Обогатили езиците

Руническото писмо на норманите.

Завоеванията и експанзиите на викингите на Стария свят също оставили своя голям отпечатък – особено в езиците. Освен че думи като „ски“, „сага“, „валкирия“, „скир“,  „трол“ и „фиорд“ навлезли в масова употреба, то някои езици като английския били силно повлияни от датската инвазия на британските острови. Не само, че над 50 думи са от старонорвежки произход (awe, thwart, knot, knife), но и много английски градове носят наставката „-by“ (село, населено място), например Дерби, Торнби, Гримзби, Самърсби (името на английския град Йорк също е от скандинавски произход – Йорвик).

3. Създали множество градове и държави

Всеизвестно е, че днешните държави Норвегия, Дания, Швеция и Исландия са създадени от северния народ, но на варягите дължим и основаването на много други населени места. Освен възникването на сегашния френски регион Нормандия и Киевска Рус, страшните пътешественици оказали голямо влияние и в Ирландия. Даже столицата ѝ Дъблин била основана от викингите през 841 г., а името ѝ се превежда като „Черният басейн“.  През 1014-а Брайън Бору – владетелят на Ирландия – успява да отпъди норманите веднъж и завинаги от острова, след разгромяването им в битката при Клонтарф.

4. Ските са тяхно изобретение

Отляво: богинята Скади, отдясно: бог Улр.

Невероятно, но факт. Най-старите ски на света са намерени около 6-5 век пр.н.е. в Русия, 5-4 век пр.н.е. в Швеция и 4-3 век пр.н.е. в Норвегия. Самата дума „ски“ произлиза от староскандинавското „skíð“ („цепнато дърво“, „дървена пръчка“). Знае се, че викингите не само използвали това изобретение, за да се придвижват лесно през зимните месеци, но и за собствено развлечение. Впрочем боговете Скади и Улр от скандинавската митология често били изобразявани как карат ски.

5. Знанията и историята били предавани чрез саги

Един от основните източници на информация за живота на норманите са техните саги. Въпреки че множество историци се съмняват до колко те са достоверни, бидейки вдъхновени от различни митове и легенди, те все пак са достатъчно интересни и увлекателни. Те били писани и добили изключителна популярност между X-XIV век, преди цялостната християнизация на северните народи. Литературните произведения от онова време не само описват всекидневието и епичните битки на викингите, но и съдържат информация за всичките им езически обичаи. Една от най-известните и запазени до днес саги е тази за Свети Олаф (Olav den helliges saga).