Адвокатско правило № 1: Не ходи на крака на първа среща с клиент

Люк Жермон е известен адвокат, за когото няма никаква необходимост да се доказва. Никога не ходи на крака на първа среща с клиент. Но човекът, който иска да го наеме за свой защитник, не е кой да е, а Жил Фонтен – мощен бизнесмен със сериозен проблем. Около това се завъртва сюжетът на политическия кинотрилър „Вила Каприз“. Ето още подробности около историята с двамата опасни играчи на политическия и бизнес терен.

 

Загазилият бизнесмен е обвинен, че е купил изключително скъп имот на френската ривиера по много съмнителен начин. Достатъчно е да чуете името на архитектурното бижу и веднага ще ви стане ясно за какво става дума – „Вила Каприз“. А дали адвокатът му успява да го измъкне, българската публика ще има възможност да разбере още днес – (9 април, от 19.00 часа). С филма „Вила Каприз“ в зала „Славейков“, във Френския институт, се открива Десетият фестивал на френския филм. На прожекцията ще присъстват режисьорът Бернар Стора и композиторът Венсан Стора. Очаквайте те да си водят бележки на срещата, защото филмът все още не е представен на френския зрител и за тях това ще е вълнуваща премиера.

Кадър от „Дьо Гол“.

В рамките на Десетия фестивал на френския филм ще бъдат показани още четири филма, създадени през 2020 година. Първият – „Неочакван триумф“ на Еманюел Куркол е за актьор с финансови проблеми, който си намира втора работа като ръководител на театрален кръжок в затвор. Пандизчиите се оказват нешлифовани диаманти на актьорското майсторство, с които професионалистът успява да постави „В очакване на Годо“ на Бекет на сцената на истински театър.

Вторият филм „Дьо Гол“ на режисьора Габриел льо Бомен е красива кинобиография на един от най-влиятелните френски военачалници и политици. Той се различава от предишни филми, посветени на президента на Франция в периода 1959 г. – 1969 г., по това, че в него е отделено специално внимание на съпругата на Дьо Гол – Ивон. Филмът има три номинации за „Сезар”.

Кадър от „Сбогом глупаци“.

Третият „Сбогом глупаци“ на Албер Дюпонтел е комедия за три отчаяни души, които няма какво да губят. Става дума за сляп архивар, надарен с поразителен ентусиазъм, технологичен маниак със склонност към самоубийство и бивша фризьорка, която научава, че е сериозно болна и решава да открие детето, което изоставя при раждането му, когато е била на 15 години. Филмът е носител на седем награди „Сезар“ през 2021 година, сред които има отличия за най-добър филм, режисура и оригинален сценарий.

Четвъртият филм „Парфюмите“ на Грегори Манье също е комедия. Той се занимава с предизвикателството да общуваш със самовлюбени примадони със своенравен темперамент. Такава е Ан Валберг – прочут „нос“, създаващ невероятни нови ухания, на която единственият човек, който се осмелява да се опълчи, е шофьорът й Гийом.

Друг акцент в рамките на фестивала са филми с участието на Мишел Пиколи (1925-2020) – големият френски актьор, който снима последната си роля във великолепна форма – на 86-годишна възраст. Неговият герой в Holy Motors казва добре познатата мисъл: „Красотата е в очите на гледащия“. Тя е приписвана и на ирландския драматург Оскар Уайлд (1854-1900), и на шотландския философ Дейвид Хюм (1711-1776). Но без съмнение – най-ефектно звучи, когато я казва Мишел Пиколи.

Кадър от „Мислех, че го познавам“.

Филмите, в които ще може да го видите по време на фестивала, са криминалният „Мислех, че го познавам“ (1971) на режисьора Клод Соте, в който си партнира с неотразимата Роми Шнайдер в ролята на германска проститутка; комедията „Голямото плюскане“ (1973), която печели наградата на международната критика (ФИПРЕССИ) в Кан; култовият „Темрок“ (1973), в който Пиколи играе ролята на фрустриран работник, искащ да се върне към живота на пещерните хора; „Една странна афера“ (1981), в която Пиколи се превъплъщава в образа на безмилостен и тираничен директор – рекламен гуру, който натоварва с все повече отговорности млад служител; „Имаме папа“ (2011), в който Пиколи е папата, избран от конклава, но в последния момент решил да предпочете малките удоволствия на живота пред упражняването на властта.

Кадър от „Скок в празнотата“.

Освен комедии ще бъде показана и драмата „Скок в празнотата“ (1980). В нея Мишел Пиколи е в ролята на съдия следовател, който живее заедно с 50-годишната си сестра. Той не може да понесе взаимната зависимост между двамата и измисля коварен план как да я накара да се самоунищожи. В ролята на сестрата е голямата френска актриса Анук Еме. Френският филмов фестивал ще продължи до 22 април.