Патрон на благотворителни организации – мисията на принц Филип

Само два месеца трябваха на принц Филип и щеше да отпразнува тържествено своите сто години. Но това не му бе необходимо. Да си патрон на над 800 благотворителни организации е равностойно на осем стогодишни юбилея. Ето с какво още ще запомним съпруга на британската кралица Елизабет II, който напусна този свят на 9 април.

 

Скромност и работохолизъм

Той бе изключително скромен. Съобщавайки за смъртта му, информационните агенции разпространиха новината, че той изрично е забранил така нареченото държавно погребение – с много формалности и строго разписани ритуали.

Бе изключителен работохолик. До 2017 г. активно си изпълнява задълженията като патрон на вече споменатите над 800 благотворителни организации. Последният му официален ангажимент е на 2 август 2017 г., когато се среща с британски морски пехотинци. Теглейки чертата, се оказва, че от 1952 г. до въпросния 2-ри август, е провел над 22 хил. официални срещи.

По непотвърдена информация в тесен кръг се оплаквал, че многото ангажименти го изморяват и че през целия си живот е нямал и минута време за себе си – сякаш всяко негово вдишване принадлежало на британската корона. По-сериозните му проблеми със здравето се появили през 2011 г., когато се оказало, че има сърдечно-съдово заболяване и запушена артерия.

Радващ се на положително отношение от страна на британското общество

Принц Филип с кралица Елизабет Втора.

Британското общество винаги е имало положително отношение към принц Филип. Прощавало му някои странни, политически некоректни шегички. Руски дипломати разказват как на коктейл след среща на високо ниво с представители от цял свят – включително и от Азия, и от Африка, той се приближавал до групата им и доверително ги питал: „Вие не сте ли бежанци?“

В действителност самият принц Филип се смятал за бежанец.

Кратка биографична справка

Принц Филип и кралица Елизабет II заедно с четирите им деца.

Херцогът на Единбург – принц Филип Маунтбатън, е роден на 10 юни 1921 г. в Гърция. Внук е на гръцкия крал Георгиос I, племенник на гръцкия крал Константинос I, правнук на руския император Николай Първи. При раждането си получава титлите – принц на Гърция и Дания. Представител е на династията Глюксбург.

През 1922 г., след абдикацията на Константин I от трона, семейството му се премества в Париж. Средното си образование получава в Германия и Великобритания. През 1940 г. завършва Кралския военноморски колеж в Дармут. По време на следването си се запознава с бъдещата си съпруга – британската принцеса Елизабет, с която по-късно имат четири деца – принц Чарлз, принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард.

Принц Филип – безстрашният

По време на Втората световна война бъдещият съпруг на принцеса Елизабет служи в британския военноморски флот. Участва в операция „Меркурий“ (битката за Крит) и в операция „Хъски“ (настъпление в Сицилия), а също така и в битката при нос Матапан, и в битката за Окинава.

На 20 ноември 1947 г. се жени за принцеса Елизабет. Преди бракосъчетанието става британски гражданин, като взима фамилията Маунтбатън по майчина линия. Покръства се заради бъдещата си съпруга – пред православието избира англиканството. Отказва се и от титлите – принц на Гърция и принц на Дания. За сметка на това след брака получава титлите херцог на Единбург, граф на Мерионет, барон на Гринуич, Кралски рицар на най-благородния орден на жартиерата, Екстра-рицар на най-стария и благороден орден на Тисъл, Рицар на големия кръст на кралския викториански орден, Рицар на ордена на Австралия и допълнителен член на ордена на Нова Зеландия. В периода 1964 г.- 1986 г. е президент на Международната федерация по конен спорт, а през 1981 г. – 1996 г. е президент на Световния фонд за дивата природа. През 1973 г.  е първият член на британското кралско семейство, посетил Съветския съюз.

През 2011 г. става и лорд-адмирал. Носител е на множество държавни отличия от над 50 държави.