Мирей Матийо на 75 години

Голямата френска певица Мирей Матийо днес (22 юли) навършва 75 години. Известна е с думите: „Ако Господ и публиката ме търпят, ще пея до последния миг от живота си“.

 

Родена е във френския град Авиньон в семейство на зидар, като е най-голямата от общо 14 деца. От 4-годишна възраст пее в църковния хор. Тъй като семейството ѝ е бедно, спира да ходи на училище на 13-годишна възраст и започва да работи в местна фабрика за хартия. През 1965 г. се явява на национален телевизионен конкурс „Играта на съдбата“. На него изпълнява песента Jezebel на своята любимка Едит Пиаф.

Джони Старк с Мирей Матийо.

Забелязана е от импресариото Джони Старк. Той подписва с Матийо договор и през декември 1965 г. тя вече има концерт в прочутата зала „Олимпия“.

Първоначално продуцентите ѝ забраняват да подражава на Пиаф, за да не я асоциират с известната ѝ сънародничка.

Пол Мориа.

За първия си албум работи с композиторите Пол Мориа, смятан за гения на шлагерите, и Андре Паскал. Той е озаглавен En direct de l’Olympia („Пряко от „Олимпия“) и с него Мирей Матийо става известна и в чужбина. Само за първите шест месеца от албума са продадени 1.7 млн. копия. До началото на 90-те години певицата издава всяка година по един нов албум, а понякога и по два.

„Аз съм певица, но това за мен не е просто професия, а призвание. От професията човек може да се откаже“ – казва Матийо.

От началото на 70-те години тя постоянно изнася концерти по света и много по-рядко във Франция. Затова наричат певицата „посланик на френската песен“. В репертоара ѝ са много песни на чужди езици, включително популярните руски песни „Очи чёрные“ и „Подмосковные вечера“.

През 1978 година Мирей Матийо позира за бюста на Мариана – символът на Френската Република. Дотогава тази чест се е падала на Бриджит Бардо и на Мишел Морган.

Личния си живот държи в пълна тайна. Не е сключвала официален брак, няма деца. През 1987 г. в автобиографията си отрича слуховете да е имала хомосексуални връзки.

„Родена съм, за да пея. За мен това е най-важното. Сигурна съм в това.“ За повече от 50-те години, в които е на сцената, тя записва над 70 албума и продава над 200 млн. копия по целия свят. Последният ѝ албум излиза през 2018 г. и е озаглавен „Mes Classiques“.

В интервюта споделя, че не се интересува от политика, но ако интервюиращите са много настоятелни признава, че харесва генерал Де Гол. След като през 2007 г. президент на Франция става Никола Саркози, тя изпълнява „Марсилезата“ на площад „Бастилията“ и привлича множество критични гласове.

Певицата се занимава с активна благотворителна дейност – редовно посещава центрове за деца, лишени от родителски грижи. Патрон е на няколко рехабилитационни центъра.

По информация на американското икономическо списание People With Money само за една година – между юни 2020 г. и юни 2021 г. Мирей Матийо е спечелила 58 млн. евро от творчеството си – продажби на албуми, въртене на песните ѝ в радио и телевизионния ефир.

Общото ѝ състояние е оценявано на близо 185 милиона евро. Освен от музиката си Матийо печели от инвестиции на фондовата борса, от значителни вложения в недвижими имоти и много доходоносен рекламен договор с козметичната компания CoverGirl. Освен това притежава няколко ресторанта в Париж (включително веригата „Chez la grosse Mireille“ („При дебелата Мирей), футболен клуб в Авиньон и модна линия за тийнейджъри „Mathieu Séduction“. Има и свой парфюм „L’eau de Mireille“.

Известна е с крилатите си фрази: „Целувките са разменната монета в любовта“ и „Колкото по-малко мислиш за годините си и по-рядко се гледаш в огледалото, толкова по-добре изглеждаш“. Вероятно това е тайната ѝ защото до днес продължава да е неотразима.