Селфи музей в Будапеща привлича посетители от цял свят

Нов т.нар. „селфи музей“ в Будапеща, който позволява на посетителите да позират край розови палми и да се забавляват в многоцветни вани, стана истинска атракция за местни жители и туристи. Какво е по-сладко от селфи с коте?

Може би селфи с храна, а още по-добре, ако тя е сладко изкушение. Но какво да направим, ако не можем да направим перфектния кадър? През последните няколко години селфитата станаха толкова популярни сред потребителите на социални мрежи, че двама унгарци основаха първия европейски селфи музей, който отвори врати в Будапеща миналия декември.

„Музеят на сладките и селфитата е смел бизнес, който има една-единствена, но проста цел – да внесе малко веселие в ежедневието на хората“, заявиха основателите Лила Гангел и Балас Колтай. „Много хора ни питат как човек трябва да си представи това място, но това, което им казваме е че има някои неща, които не могат да бъдат описани с думи, те трябва да бъдат преживени. Музеят на сладките и селфитата е такова уникално преживяване“, продължиха те.

Колтай се вдъхновява за идеята по време на среща в Съединените щати, където за първи път разбира за Американския музей на сладоледа – интерактивна изложба на сладолед и бонбони, която много често се използва като фон за селфи. „В света на социалните медии реших, че е абсолютно жизнеспособна идея“, споделя Колтай. Само за шест месеца почти 30 000 пристрастени към хаштаговете посетители на възраст между 13 и 30 години позираха с розови палми и сладки изкушения в опит да създадат перфектния кадър, който ще им осигури максимум харесвания онлайн. Съоръжението от 400 квадратни метра се състои от два етажа с 11 интерактивни инсталации, включително бананови люлки, еднорог и гигантски френски макарони. Единственото ограничение в това място е въображението на посетителя.

„Играем с форми и цветове. Тук можете да се откроите от тълпата като намерите луда нова перспектива като въздушна снимка или като си поиграете с причудливите реквизити. В интернет има все повече места, където можете да споделяте снимки, сега живеем в този тип свят, независимо дали това ни харесва или не“, допълва Лила Гангел. Обиколката на музея продължава 90 минути, но за всички, които нямат време, Музеят на селфитата и сладкишите предлага и по-малки инсталации вътре в безплатния за посещение магазин за приключения със сладкарски изделия, където посетителите могат да опитат бисквитки, торти, кексчета, напитки кафе и чай… и, разбира се, да си направят селфи.