Топлата връзка между Chanel и балета

Преди броени дни стартира новият танцов сезон 2019/2020 в Парижката опера с официално галапредставление.

Най-интригуващата част в цялото събитие бяха приказните костюми на балерините. И фактът, че те са  творение на бранда Chanel.
Но защо модната къща, основана от Коко Шанел, ще се занимава с облеклото на балерините и каква е историята зад този жест?

Мишя Серт и Коко Шанел

Началото

Всичко започва през далечната 1913 година, когато младата Габриел Шанел случайно присъства на балетната постановка „Пролетно тайнство“ на Игор Стравински, чийто хореограф е звездата на трупата Ballets russes Вацлав Нижински. Въпреки че това поставя началото на съвместната история между балета и френската haute couture, до кулминацията се стига четири години по-късно.

Френско-славянското приятелство

Модният дизайнер се запознава с френската пианистка и меценат от полски произход Мишя Серт (родена Мария Годебска) и двете стават приятелки, което довежда и до запознанството ѝ със Сергей Дягилев, основателят на Ballets russes. Един ден, докато тримата обядват, Коко научава, че Дягилев изпитва финансови затруднения и има нужда от спонсор, за да съживи наново спектакъла Le Sacre du printemps и тя решава да му подаде ръка.

Възраждането

Най-накрая руският балет се завръща с грандиозно изпълнение на парижката сцена през декември 1920-а, а актът на покровителство на мадам Шанел слага началото на дълго сътрудничество между нея и балетното изкуство. Тя създава прекрасни, олекотени и свободни дрехи за танцуване, които до този момент не били познати в света на класическото танцово изкуство. Най-известните ѝ костюми са показани на балетните представления „Синият влак“ (1924) и „Аполон Мусагет“ (1929). След смъртта ѝ благородното дело е продължено от Карл Лагерфелд.

В наши дни

През тази година в Пале Гарние шест даровити танцьорки интерпретираха Variations  на Сергей Лифар облечени с рокли, всяка от които бе украсена с различно цвете: роза, лилиум, лале, глициния, синя метличина и теменужка. Цветята са разположени деликатно върху корсетите и туту полите, изработени от копринен тюл от филиала на Chanel – Lemarié