Тих ужас: Най-опасните сгради в света

Дворецът на култура в Припят

Дворецът на културата „Енергетик“ е построен в началото на 70-те години за посетителите на град Припят и атомната централа в Чернобил. След аварията центърът за отдих е затворен, но известно време се използва от ликвидаторите и служителите на атомната електроцентрала като техническо помещение. През 2000 г.  е изоставен окончателно.

 

Къщата на Сара Уинчестър

Сградата е построена от Сара Уинчестър, вдовицата на Уилям Уинчестър. Бащата на Уилям е Оливър Уинчестър – изобретателят на легендарната пушка. Първо Сара губи дъщеря си, а след това и съпруга си. Смята се, че тези нещастия били свързани с отмъщението на загиналите от прочутото оръжи. За да избегне по-нататъшни проблеми, един от медиум  посъветвал вдовицата да изгради къща. Строителството продължило почти 40 години. Сградата има 160 стаи, 40 стълби и много коридори, които да объркват духовете, които уж преследват жената. Казват, че духовете все още обитават къщата.

 

Жилища върху дървета в джунглата, Папуа, Индонезия

Такива къщи обитават хората от племето короуаи, които са почти изцяло изолирани от външния свят. Те изграждат домовете си върху дървета с височина 6-12 метра, която понякога достига 35 метра. Стволовете служат за основа, а за изграждането на самата конструкция се използват клони и листа. Впрочем короуаите считат домовете си за безопасни, защото ги спасяват от нападенията на животни и от наводнения.

 

Висящият манастир Сюанкун ши в Китай

Според легендата основите на манастира са положени преди много години от монаха Ляо Ран. Висящият храм е построен на височина 75 метра в скала близо до светата планина Хеншан. Манастирът разполага с около 40 зали и павилиони. Помещенията на храма се държат върху  дървени подпори, които се опират на скалата. Самият манастир има историческо значение – той съчетава три религии едновременно: даоизъм, будизъм и конфуцианство

 

Музеят на изтезанията в Мдина, Малта

Музеят на изтезанията в Мдина се счита за един от най-шокиращите обекти от този вид в света. Намира се в подземие, където преди е имало истински затвор. Неговите обитатели са били жестоко измъчвани и екзекутирани. Днес восъчните манекени и всевъзможни видове механизми за изтезания наподобяват ужасите от минали години. Посещението в този музей не се препоръчва за хора със слаби нерви.