Съзвездието Водолей: История, митология и интересни факти

Преди време ви запознахме с десет интересни факти за представителите на зодиакалния знак Водолей. Сега ще ви разкажем повече за съзвездието, дало името си на една от основните дванадесет зодии.

 

 

История

Съзвездието било забелязано още от древните вавилонци, които го нарекли „Гу Ла“ (Великият). За тях то показвало как техният бог Еа (Енки) – един от четирите главни богове-създатели (покровител на водата, магиите, занаятите, мъдростта и пакостите), държи голяма ваза, от която непрекъснато тече вода. За древния народ сезонът на Водолея било също и знамение за страшни и разрушителни наводнения. Впоследствие тези вярвания били пренесени и в древноегипетската астрономия, където зодиакалният знак бил причината за ежегодното прииждане на река Нил, предвещаващо и идването на пролетта.

Шумерският бог Еа (Енки).

Няколко века по-късно групата от звезди не била пропусната и от прочутия древногръцки астроном Клавдий Птолемей (I в. сл. Хр.), който я идентифицирал, проучил и записал с латинското име „Aquarius“.

 

Митология

Подобно на повечето съзвездия, произходът на Водолея също е свързан с митологията – най-вече древногръцката.

Първоначално за елините съзвездието било представено само от амфора, чиято вода се стича надолу към съседната група звезди – Южна риба. Ето защо в индуския зодиак Водолеят е наричан „кумба“ (Kumbha), което е дума за вид съд за вода.

По-късно към представите за астрологичния знак била добавена и човешка фигура, придържаща амфората, но в интерес на истината до ден днешен все още се спори кого точно изобразява.

Девкалион и Пира бягат от потопа.

Според първия вариант това е Девкалион, син на Прометей и плеядата Келено, който със съпругата си Пира построил голям сал, за да спаси човечеството от потопа на Зевс. Ако сюжетът ви звучи познато, то е защото въпросният мит се разпространил и в други страни, например в Израел, където възникнала библейската легенда за Ноевия ковчег.

„Отвличането на Ганимед“ от френския художник Юсташ Льо Сюйор.

За други Водолеят е не кой да е, а красавецът Ганимед. Въпреки че съществуват различни версии, във всяка от тях синът на троянския цар Трос и нимфата Калироя бил похитен от самия Зевс, преобразен като орел, и завлечен до връх Олимп, където започнал да служи като личен виночерпец на древногръцките богове. Впрочем едно от съседните съзвездия на Водолея е именно Орелът.

Цар Кекропс е често изобразяван със змийска опашка.

За трети, това е древногръцкият цар Кекропс, който първи обединил населението на Атика и създал столицата на Гърция – Атина. Според митологията той използвал вода, вместо обичайното вино, за жертвоприношенията в чест на божествата.

Интересни факти

  • Водолеят се нарежда на 10-о място по големина сред съзвездията, заемайки площ от 980 кв. градуса – това го прави най-малкото съзвездие в зодиака.
  • Намира се в четвъртия квадрант на южното полукълбо (SQ4).

  • Може да бъде видян между географските ширини + 65° и -90°.
  • Най-добрата видимост към него е в 21:00 часа през септември.
  • Намира се до съзвездията Риби, Пегас, Жребче, Делфин, Орел, Козирог, Южна риба, Скулптор и Кит.
  • Астрологическият му знак е ♒.
Звездата Садалсууд.
  • Най-ярката звезда в съзвездието се нарича Садалсууд (най-щастливата от щастливите).
  • Съзвездието е сформирано от звездите Алфа Водолей (Садалмелик), Бета Водолей (Садалсууд), Гама Водолей (Садабхия), Делта Водолей (Шеат), Ета Водолей (Албали), Тета Водолей (Анха) и Капа Водолей (Ситула)

 

Оттук можете да прочетете 10-те интересни факти за зодия Водолей – https://special.bg/10-lyubopitni-fakti-za-predstavitelite-na-zodiya-vodoley/ .