Примабалерината Теодора Стефанова: Дайте си сърцата на хората

Датата 21 януари 2021 година е важна за примабалерината на „Арабеск“ Теодора Стефанова. Тогава тя ще използва двойния си празник – 50-годишният си юбилей, който трябваше да чества на 24 септември миналата година, и 30 години на сцената, за да лекува чрез изкуството си душите на хората. Ето какво е нейното истинско лекарство, което повдига националния ни дух.

 

Творческата биография

Теодора Стефанова завършва Държавното хореографско училище през 1989 година. От 1990 г. е прима на „Арабеск”. Работи с най-изявените български хореографи, както и с Марк Тейлър (САЩ), Елза Лимбах (САЩ), Виторио Биаджи (Италия), Алберто Алонсо (Куба), Люк Буи (Франция), Бе Ван Варк (Германия), Робърт Таниан (Великобритания), Лиз Лий (Великобритания), Роджър Джефри (САЩ). Гастролирала е в Австрия, Германия, Белгия, Италия, Франция, Корея, Гърция, Испания, САЩ, Югославия, Румъния.

Стефанова е един от създателите на АМАРАНТ данс студио, основано през 1993 година.

Личният живот

На 40 години ражда сина си – до тогава мисли единствено за голямата си любов – балетът. Шегува се, че още е млада майка, тъй като детето й все още е на 10 години. Благодарна е на партньора си Александър, който в лоши моменти търпи зловещия й характер.

По време на извънредното положение, когато театрите бяха затворени, тя усилено работи със сина си –четвъртокласник -върху уроците. „Детето ми напълня, а аз от нерви покрай ученето му – не!“ На 45 години се пенсионира като балерина, но едновременно с това започва да учи за репетитор. Залягайки над учебниците, строго казва на сина си: „Сега няма да ме закачаш“, а после гордо му показва студентската си книжка с шестицата и убедено вярва, че личният пример е по-добър от всякакви нравоучения и приказки. Освен това не обича да се оплаква – казва, че й е писнало от възприемането на света като „само гроб и в гроба радост“.

Приятелите

„За мен щастието е пълно, когато е споделено с приятели“ – признава Стефанова. Затова на 21 януари, от 19.00 часа, на сцената на Музикалния театър ще излязат да я зарадват нейните приятели. В рамките на балетния спектакъл „Viva la classica” с хореограф Анна Донева ще видим плеяда от звезди от балет „Арабеск“, който ще я поздрави с фрагменти от „Лебедово езеро“. Колеги от Музикалния театър, начело с Татяна Янева, ще поемат щафетата и ще я изненадат с мюзикъла „Чикаго“.

Ще дойдат и приятелите й от операта в Стара Загора – примата Анелия Димитрова, с партньора й Фиорди Лоха. След което ще я уважи и директорът на Пловдивската опера – звездата Мариана Крънчева. Накрая на сцената ще излязат перлите на Софийската опера и балет – Никола Хаджитанев и Марта Петкова. В празника на Стефанова ще се включат изключителните гласове на Музикалния театър в лицето на Еделина Кънева, Богомил Спиров и Александър Мутафчийски. А произведението, в което ще танцува самата Теодора Стефанова, е балетът „Дон Кихот“ по хореография на Боряна Сечанова. На сцената като Дулсинея Тобоска тя ще си партнира с Филип Миланов – в ролята на Санчо Панса.

Мъдростта

Единственият съвет, който Стефанова дава на младите си колеги, е: „Много ви моля, дайте си сърцето на публиката“.

За да видите как става – не пропускайте спектакъла „Viva la classica”!