Как родителите да запазят спокойствие: 5 съвета от бавачката на кралското семейство

Колежът Norland в историческия град Бат подготвя висококвалифицирани специалисти в ранното развитие и обучение. Възпитаниците на тази образователна институция традиционно са наемани от британското кралско семейство, когато една или друга титулована особа има деца.

 

Във време, когато възрастните са принудени да работят и едновременно да отглеждат децата си  вкъщи, мнозина изпитват трудности. Най-предприемчивите родители тутакси си създадоха ритуали за релаксация като гореща вана, вълнуващ сериал и други радости на живота. Бавачките от Norland също вярват, че грижите, които полагаме за себе си са от първостепенно значение.

Наред с това съществуват и някои техники, които могат да ни помогнат да запазим спокойствие в тези предизвикателни времена. За тях говори бавачката Луена Худ от агенцията, чиито услуги ползват  херцогът и херцогинята на Кеймбридж. За да стигне до колкото се може повече родители, Худ създаде приложението Nanny Louenna, което помага да не се изгубим във вселената на родителството.

„Като родители винаги ще имате моменти, когато се чувствате депресирани, виновни или притеснени – това е нормално и аз съм почти сигурна, че всеки родител е изпитвал такива емоции, – казва Луена. – Често изпълнявате няколко задачи едновременно, като мислите за стотина други неща. Практикувайки намаляване на стреса въз основа на осъзнатостта и поддържайки ума си фокусиран върху едно нещо, вие се пренасяте в настоящето и се откъсвате от всички други елементи на стреса. Осъзнатостта е, че можете да практикувате навсякъде и по всяко време”.

Възстановете дищането си  

Дишането е нашето тайно оръжие за успокояване. Дълбокото вдишване и издишване може да прави чудеса и науката го потвърждава. Следващият път, когато се почувствате потиснати или притеснени, спрете и направете 3 дълбоки вдишвания: вдишайте, докато преброите до 6, задръжте дъха си отново до 6, и издишайте броейки до осем.

„Спокойствието започва с мен“    

В моменти на разочарование всички се нуждаем от напомняне, че можем да се справим със стресовата ситуация и да реагираме по начин, за който да не съжаляваме по-късно. Един малък ритуал ще ви помогне за това: докоснете палеца си с показалеца и произнесете думата „спокойствието“. След това докоснете палеца си със средния пръст и кажете „започва“. Когато докоснете палеца си с безименния си пръст, кажете „с“, а с малкия пръст – „мен“. Повторете упражнението няколко пъти, докато почувствате възстановяване на спокойствието.

Включвайте се в процеса  

Осъзнатостта се проявява най-лесно чрез действия, включително при взаимодействие с деца. Докато четете на детето си приказка преди лягане, не произнасяйте думите на автопилот, надявайки се да стигнете до края възможно най-бързо. Съсредоточете се върху всяка дума, картина и самата история. Това ще ви помогне да засилите осъзнатостта си, да увеличите вниманието си и да получите повече емоции.

Време за себе си    

„Препоръчвам на майките да включват алармата на часовника си и да станат половин час преди децата им да се събудят сутрин, за да си вземат душ на спокойствие, – обяснява Луена Худ. – Съсредоточете се върху усещането за водата върху кожата ви, върху това как усещате температурата и оставете мислите ви да витаят свободно. Вдишвайте и ароматите на различните продукти, които използвате”. Наслаждаването на тези ритуали е важна част от „презареждането“, което ще ви държи във форма през целия ден.

Релаксиращите страници за оцветяване

Повишеното търсене на книжки за оцветяване за възрастни потвърждава, че това занимание не е само забавление за децата. Оказа се, че то може да има релаксиращ ефект и върху родителите, докато оцветяват с децата си. Способността да намират хармония в шарки и форми и да ги изпълват с цвят може да донесе спокойствие и удовлетворение, които са толкова необходими на родителите.