„Златна гондола“ – най-дългият кабинков лифт в света

Преди броени дни в Сърбия бе открит най-дългият кабинков лифт в света. Името му е „Златна гондола“ и свързва курортния град Златибор с най-високия връх на едноименната планина Торник. Ето какво друго се знае за най-новата туристическа придобивка на съседите ни.

 

Въздушното трасе се простира на почти девет километра – от центъра на Златибор до ски станцията на Торник, чиято междина станция се намира близо до Рибничкото езеро. Лифтът разполага с 55 кабинки, като във всяка от тях има по 10 места; така общият капацитет се изчислява на около 600 транспортирани пътници за час.

Компютърно изображение на кабинките.

Обаче, ако се използва максималният капацитет на „Златна гондола“, броят на кабинките може да достигне до 90, което ще доведе до превозването на 1000 пътници за час. Въздушното пътуване трае приблизително 25 минути, позволявайки на туристите да се насладят на невероятните природни гледки, които се разкриват под тях. Цената за нормален еднопосочен билет е 1000 динара или 15 лева, а за деца – 550 динара (около 8 лева).

Лифтът преминава през Рибничкото езеро.

Строителството започва през 2016-а и струва близо 13 млн. евро като се очаква сумата да бъде „избита“ до десетина години по думите на директора на съоръжението госпожа Бояна Божанич, цитирана от медията „Нова Српска Политичка Мисао“: „В следващите 7-10 години очакваме, че благодарение на кабинковия лифт, ще успеем да реализираме близо 10 млн. нощувки и ще успеем да привличем към милион туристи в Златибор годишно. Освен това предвиждаме, че „Златна гондола“ ще даде възможност други подобни проекти също да бъдат реализирани в близкото бъдеще.

Френската компания Pomagalski също участва в изграждането на кабинковия лифт, като двете страни са се договорили да се придържат към най-високите и модерни стандарти за опазване на околната среда. По този начин Чайетина стана и първата екологическа община в Република Сърбия.

Между другото, на откриването на „Златна гондола“ присъства самият президент на Републиката – Александър Вучич. Освен, че подкрепи думите на Бояна Божанич, държавният глава наблегна на факта, че въпреки многобройните политически игри през последните десетилетия, Сърбия е показала, че е „нормална държава“.

Президентът на Сърбия Александър Вучич лично присъства за откриването на новия кабинков лифт.

Предишният световен рекорд за най-дълг кабинков лифт в света принадлежеше на TianmenShan Cable Car (7.4 км.), който се намира в Националния парк „Чжанцзяцзе“ в Китай. Любопитно е да се спомене, че там са заснети и някои от най-популярните и вълшебни сцени на култовия филм „Аватар“ от 2009 година.

TianmenShan Cable Car в Китай.

Но освен с новата си придобивка, Златибор отдавна се слави като един от най-любимите и популярни сръбски курорти. Към края на XIX в. възниква като малко село с името Кулашевац, в чест на на местния извор и поток. Не след дълго става толкова желано място за отдих, че княз Милош Обренович, крал Александър Първи Обренович и крал Петър Първи Караджорджевич го посещават многократно със своите семейства.

Златибор през 1937 година.

Виждайки големия потенциал на мястото през 1893 г. крал Александър обещава на тогавашния управник на общината, Петър Мичич, че Кулашевац ще се превърне в много желана туристическа дестинация. През същата година селището е преименувано на Кралиева Вода и името се запазва до 1946-а, когато отново е сменено с Партизанске Воде – в чест на югославските партизани през Втората световна вода. От 1991 г. насам се използва новото наименование Златибор.

Златибор в наши дни.

В края на краищата, думите на крал Александър Обренович се сбъдват, тъй като през цялата си история курортът не спира да се разширява и разхубавява, а близката граница с Босна и Херцеговина само засилва туристическия интерес към него. Може да се каже, че Златибор е сръбският вариант на нашите любими български курорти Боровец, Пампорово и Банско.