Радостта от разходката пеш в 6 стъпки

Времето е студено, няма къде да отидете заради затворените ресторанти и противоепидемиологичните мерки. За това един от добрите варианти са ежедневните разходки навън. Това ще се отрази добре и на физиката ви, и на психиката ви. Нужна ви е разходката навън по светло. Ходенето ще ви затопли и като се приберете у дома, ще се чувствате отлично. Ето и още няколко трика да се мотивирате да излезете навън.

 

Поставете си по-лесни за постигане цели

Трудно е човек да се насърчи да излезе на разходка през зимните дни. Когато е мрачно и студено, вместо да си казвате, че ще се разхождате за 40 минути, си кажете: „Ще се разходя за 5 минути“. По този начин е по-малко вероятно умът ви да се възпротиви, а когато вече сте навън, разходката може да стане и по-дълга.

Гледайте за зимни птици

Погрешно е да си мислите, че през зимата не се случва нищо. Лесно ще забележите интересни птици насред голите дървета.

Пробвайте съзнателно ходене

Алекс Шраук, авторка на книгата „Съзнателният пешеходец“, казва, че въпросното словосъчетание означава „да си съсредоточен върху това, което правиш“. Когато си фокусиран върху определена дейност, сърдечният ритъм се забавя, намалява депресията и тревогата. Когато сме съсредоточени върху определени физически упражнения, тренировката ни е по-ефективна. Най-лесният начин да се фокусираме, е, докато се разхождаме, да вслушваме в стъпките си. „Аз обичам да се упражнявам, като вдишвам на всяка четвърта стъпка, задържам за още четири или колкото успея и издишам отново за четири стъпки“, казва Щраус. Това изисква малко концентрация, но позволя да се освободите от напрягащи мисли и да живеете в настоящия момент.

Поставете си задача

„След като мислите ви се подредят от упражнението по дишане,  набележете си пет неща в природата, които виждате; четири неща, които чувате; три неща, които чувствате; две неща, които помирисвате и едно нещо, което вкусвате, макар че – нека бъдем честни – едва ли ще облизвате дърветата“, шегува се Щраус. Целта на упражнението е да усетите сетивата си по-добре.

Огледайте се за животни

„Понеже някои места са заскрежени или замръзнали или кални, има много повече доказателства за живот наоколо“- казва МакКъбин, британска зооложка. Ако погледнете в калта, може да откриете замръзнали стъпки. Това е чудесно време да научите какви следи остават различните животни.  „Децата много обичат това занимание и са много по-склонни да излязат навън в сравнение с по-възрастните“, споделя МакКъбин.

Разрешете проблем

Неврологът и автор на книгата „Във възхвала на ходенето“ Шейн О’Мара ни дава идея, докато се разхождаме, да вложим интелектуалния си капацитет в творчество – да планираме написването на есета, експерименти, решаване на математически задачи, упражняване на реплики или просто … нека помечтаем.