Маска със слушалки и интелигентна шахматна дъска: с какви технологии ще живеем през новата година

Най-влиятелното технологично изложение в света с над 50-годишна история – CES 2021, се проведе за пръв път във виртуален режим, но това не попречи да бъдат демонстрирани много интересни продукти и свежи идеи. Представяме ви някои от тях.

 

Lasso – машина за рециклиране на отпадъци

Все повече хора се притесняват за утрешния ден и се стремят да опазват околната среда. За такива съвестни граждани компанията Lasso е разработила интелигентен контейнер за битови отпадъци.

В него може да сложите пластмасови или хартиени боклуци, както и стъклени бутилки. След това устройството определя какъв точно е отпадъка и дали може да се рециклира. Машината дори „знае” как да смила отпадъци, а при натрупването на по-големи количества получавате известия на телефона си. Остава само да поръчате изнасянето им от къщата ви.

Роботът елиминира необходимостта от допълнително сортиране на боклука, но струва 3500 долара – цена, която не всеки може да си позволи. Освен това е твърде голям за малък апартамент.

Satisfyer Love Triangle – най-добрата играчка за възрастни

На CES редовно се демонстрират интересни секс играчки. Новата джаджа се нарича Satisfyer Love Triangle. Тя получи едновременно две награди CES за иновации. Едната беше присъдена на самото устройство за „Технологията за дълбоки вибрационни въздушни импулси на Satisfyer за едновременно стимулиране“. Втората награда е за приложението, чрез което се управляват играчките за възрастни.

В приложението чрез Bluetooth може да конфигурирате вибрации и импулсни модели, както и да зададете ритъма на любимата си песен или да използвате гласови команди. Приспособлението разпознава дори клингонски (изкуствен език, направен за извънземните клингони във вселената на Стар Трек) Можете да синхронизирате до четири устройства едновременно, а след това да сравните усещанията си с вашия партньор или партньори.

Satisfyer Love Triangle изглежда така, сякаш няма нищо общо със секс индустрията, то е малко, компактно и струва само 50 долара.

Trova Home – елегантен, умен сейф

Устройството вижда бял свят, след като един от създателите на интелигентния сейф започнал да приема медицинска марихуана за лечение на безсъние. Той трябвало да я съхранява безопасно в дома си така, че не бъде случайно открита и изпробвана от децата му. Съществуващите решения на пазара не отговаряли на изискванията му, затова се наложило сам да разработи устройството.

Така се ражда Trova Home – елегантен сейф, който не искате да криете в гардероба си. Обратното, той изглежда като красиво допълнение на интериора. В сейфа може да съхранявате лекарства с рецепта, играчки за възрастни или малки ценности като часовници или бижута. Но устройството не е защитено от вода или огън.

Отключва се чрез Bluetooth от смартфон, чрез скенер за пръстови отпечатъци, ПИН код или Face ID. Цената му е 50 долара.

Mercedes Hyperscreen – интелигентна и красива медийна система                                                                                           

Автомобилите стават все по-умни и усъвършенствани, в близко бъдеще топ моделите на Mercedes ще получат системата MBUX Hyperscreen, която работи като мултимедиен и развлекателен комплекс, но в същото време не отвлича вниманието на водача.

Любопитно е, че тя усвоява навиците на собственика на автомобила, благодарение на изкуствен интелект. Устройството ще може показва подходящите елементи или функции в менюто взависимост от ситуацията.

Петдесет и шест нчовият панел се състои от три отделни екрана, а за скоростта на системата отговарят осемядрен процесор и 24 GB RAM.

MaskFone – защитна маска със слушалки

Маската за многократна употреба на Binatone с вградени Bluetooth слушалки и сменяем филтър PM2.5 с петслойна система за почистване, отговаря на всички изисквания за предпазване от коронавирусната инфекция.

С нея можете да говорите по телефона, без да сваляте или да премествате маската от устата си, докато ръцете ви остават свободни. За да не ви пречат слушалките можете да ги прикрепите към магнитната стойка на маската.

Времето за работа на слушалките е до 12 часа, а маската може да се изпере, стига да не  забравяте да изключите слушалките от нея. Аксесоарът струва 50 долара.

Square Off – умна шахматна дъска

Square Off – Предишният модел на дъската с фигури.

Шахът на Square Off има специална функция – играта в реалния свят се синхронизира с онлайн играта, а фигурите на дъската се движат самостоятелно. Брандът успя да привлече инвестиции за проектите си Neo и Swap. И ако Neo е само шах, Swap е също пулове, Halma (китайски пулове) и Connect 4.

На CES 2021 компанията представи нов шах. Уви, фигурите не се движат по него, защото дъската е гъвкава и мека, за да може да я навиете и да я вземете със себе си. Но все пак можете да играете срещу виртуален противник, използващ интернет връзка, или да се опитате да победите изкуствения интелект на самата дъска.

Новият шах струва 199 долара и ще се продава от пролетта на 2021 година.

Cove – антистрес вибрации

Стрес, притеснения – създателите на Cove предлагат новото си устройство за преодоляване на всички тези неприятни усещания. На външен вид то наподобява слушалки с костна проводимост.

Устройството се закрепва за ушите и вибрира, събуждайки онази част от мозъка, която отговаря за емоциите и активира алфа вълните, за да се отпуснете. По този начин се заглушават бета вълните, свързани с концентрацията, говоренето или безпокойството.

Разработчиците препоръчват да използвате Coveпоне 20 минути дневно, за да можете бързо да преодолеете тревожността и да проследите напредъка си в приложението. Аксесоарът струва 490 долара.