Неуспешното завръщане на „Чебурашка“ и „Ну, Погоди“

Популярните руски анимационни филми от миналото – за Чебурашка, крокодила Гена, и „Ну, погоди!“ – бяха реанимирани и пуснати в нов вариант във видеоплатформата Start (https://start.ru/). За съжаление руската кинокритика не е никак въодушевена. Ето и причините заради това.

 

Пренесени в XXI век, героите на съветските анимационни филми се превръщат в анекдот.

Леонид Агутин.

Голямо е предизвикателството пред заелите се да реанимират филмите за „Чебурашка“ и „Ну, погоди“. Те пристъпват към тази амбициозна задача 37 години след последното излъчване на оригиналните серии – 1983 година. „Союзмултфилм“ снимат пълнометражния филм за Чебурашка – в партньорство с Yellow, Black и White, телевизионния канал „Россия-1“ и телевизионната мрежа CTC Media. Бюджетът на филма е над 600 млн. рубли и ще бъде сниман на база компютърна графика. Ще бъде готов и пуснат на екран през 2022 година.

Анжелика Варум.

В актуалната версия филмът е с продължителност от шест минути. Композитор е известният руски поп музикант Леонид Агутин, а Чебурашка се озвучава от съпругата му – руската певица и актриса Анжелика Варум. Гласът на Крокодила Гена е на актьора Леонид Ярмолник.

Леонид Ярмолник.

В новата версия Чебурашка живее в имение в центъра на голям град, вероятно Санкт Петербург. В стаята паркетът и мебелите са от съветско време, има хладилник „Север“ и някакъв архаичен велосипед в коридора.

Дарина Шмид.

Режисьорката Дарина Шмид обяснява: „Искаше ни се да сме възможно най-близко до оригинала. Да няма плазмени телевизори и мобилни телефони. Да създадем уютен свят, затворен и камерен.“

Именно това желание новата версия да е близка до оригинала, не се харесва на кинокритиката – сякаш новите му създатели се страхуват да не посегнат на „паметника“ на филмовата студия „Союзмултфилм“.

Гарик Харламов.

В новата версия главният герой е възрастната дама злодей – Шапокляк, а не Чебурашка или пък крокодилът Гена. Вероятно причината тя да бъде избрана за главен герой, е свързан с идеята, че тя е непосредствено свързана с миналото.

Шапокляк.

Шапокляк е бивша театрална актриса и това се вижда по афишите, окачени в квартирата й. Може да допуснем, че извършва пакостите си не от злоба, а защото се чувства самотна и няма къде да реализира арстичния си потенциал. Крокодилът Гена и Чебурашка разбират това и независимо от кашите, които Шапокляк забърква, идват при нея да я поздравят за Новата година. Пеят й песни, внушавайки идеята, че е дошло време за промяна и в сърцата ни да остане само човечност и добро. Посланието на филма е наистина хубаво – „не забравяйте за възрастните хора и се научете да прощавате“. И тук стигаме до един основен проблем във филма – няма конфликт.

„Ну, погоди“ – нов прочит на историята, но без решаване на проблема с превъзпитанието

В края на 2019 г. „Союзмултфилм“ обяви, че има планове да пусне 26 нови епизода на „Ну, погоди!“. През март 2020 г. броят на епизодите бе увеличен до 52 серии. Първият епизод бе планиран да излезе през лятото на 2020 г., но бе отложен заради пандемията.

Феликс Кандел.

Един от сценаристите на оригиналната версия –  Феликс Кандел се възмути от новината за реанимирането на „Ну, погоди“: „Това е чудовищно – нека си измислят нови герои и да си ги режисират, както си поискат.“

А новите автори се интересуват най-вече от това как ще реагира масовата аудитория. В актуалната пиар кампания масово се набляга на факта, че новият сериал не е продължение, а друг прочит на историята, като за целта са привлечени млади актьори като Гарик Харламов, например, който ще озвучава Вълка.

Борсукът Тим, таралежът Шу и сърничката Уля.

Очевидно най-революционното в новия филм ще бъде присъствието не на двама, а на пет или шест главни героя. Един от тях е Котето – сладко и смело, което ще се превърне в неволен участник или дори инструмент във вечното преследване между Заека на Вълка.

Зимният курорт „Роза Хутор“.

Най-важното обаче е, че поредицата се създава в партньорство с планинския курорт „Роза Хутор“ и благодарение на него ще има поне трима нови герои – негови талисмани: борсукът Тим, таралежът Шу и сърничката Уля. Струва си да припомним, че и през 90-те години бяха заснети епизоди – продължение на „Ну, погоди“, на които спонсори бяха големи вериги супермаркети и мобилни оператори. Но и при двата случая – и във филма от 90-те, и в сегашния вариант, се наблюдава една тъжна тенденция.

Образът на Вълка не е актуализиран за ХХI век. В съветската си версия това е типичният антисоциален елемент, който – за разлика от Заека, винаги остава сам. Той е безкултурен, вулгарен, необразован. Но в някогашните епизоди на „Ну, погоди“ я имаше надеждата, че Вълкът може да бъде превъзпитан, а не изтребен.

В днешно време идеята за превъзпитанието е сложен проблем, а авторите на новия сериал „Ну, погоди“ не са могли да намерят отговор на въпроса какъв е социалният статус на Вълка днес. През 90-те години той бе полубандит, полубизнесмен, а в и настоящия сериал продължава да си е все същият – шаблонен, без дълбочина и развитие.