Съзвездието Близнаци: История, митология и интересни факти

Преди време ви запознахме с десет интересни факта за представителите на зодиакалния знак Близнаци. Сега ще ви разкажем повече за съзвездието, дало името си на една от дванадесетте зодии.

 

 

 

История

Още древните вавилонци забелязали интересната група звезди, наричайки ги „Великите близнаци“ в чест на малките божества Мешламтея (Този, който се издигнал от Подземния свят) и Лугалира (Силният крал). И двете имена могат да бъдат смятани за титли на Нергал – богът на чумата, мора и Подземното царство.

Вавилонски релеф, изобразяващ страховития бог Нергал.

Няколко века по-късно съзвездието не било пропуснато и от прочутия древногръцки астроном Клавдий Птолемей (I в. сл. Хр.), който го идентифицирал, проучил и записал с латинското име „Gemini“.

 

Митология

Подобно на повечето съзвездия, произходът на Близнаците също е свързан с митологията – най-вече древногръцката.

Отвличането на Левкипидите от Диоскурите, платно на Рубенс, XVII век.

От нея научаваме, че Близнаците са Кастор и Полидевк (на латински Полукс). Те са синове на Леда, като Зевс е бащата на Полидевк, а Тиндарей – царят на Спарта – е бащата на Кастор. Има най-различни версии, според които или единият от тях е бил безсмъртен, или двамата са били смъртни, или обратното – и двамата са били безсмъртни.

Но най-популярната версия разказва, че когато Кастор починал, бидейки смъртен, Полидевк помолил баща си Зевс да го дари с безсмъртие и така двамата братя най-накрая отново се срещнали в небесата.

Късноантични статуи на Диоскурите в Рим.

Не на последно място братята са познати и с името Диоскури („Синове на Зевс“) и на тях са посветени множество легенди и произведения на изкуството: статуи, картини, фрески, мозайки.

Интересни факти

  • Близнаците се нареждат на 30-о място по големина сред съзвездията, заемайки площ от 514 кв. градуса.
  • Съзвездието се намира във втори квадрант на северното полукълбо (NQ2).
  • Близнаците могат да бъдат видени между географските ширини + 90° и -60°.

  • Най-добрата видимост към тях е в 21.00 часа през февруари.
  • Намират се до съзвездията Рис, Колар, Телец, Орион, Еднорог, Малко куче и Рак.
  • Астрологическият им знак е ♊.

    Полукс (Бета Близнаци) – най-ярката звезда в съзвездието.

  • Най-ярката звезда в съзвездието се нарича Полукс (Бета Близнаци).
  • Съзвездието се оформя от звездите Алфа Близнаци (Кастор), Бета Близнаци (Полукс), Гама Близнаци (Aлгена – левият крак на Полукс), Делта Близнаци (Васат – талията на Полукс), Епсилон Близнаци (Mебсута – талията на Кастор), Зета Близнаци (Мекбуда – лявата тазобедрена става на Полукс), Ета Близнаци (Пропус, Препес, Тейат Приор), Tета Близнаци (лявата ръка на Кастор), Йота Близнаци (двойна звезда), Kaпa Близнаци (дясната ръка на Полукс), Ламбда Близнаци (дясното бедро на Полукс), Мю Близнаци (Tейат (Постериор) – левият крак на Кастор), Ни Близнаци (десният крак на Кастор), Кси Близнаци (Алзир – десният крак на Полукс), Тау Близнаци (сърцето на Кастор), Епсилон Близнаци (сърцето на Полукс) и 1 Близнаци (Пропус).

Оттук може да прочетете 10-те интересни факта за зодия Близнаци – https://special.bg/10-lyubopitni-fakti-za-predstavitelite-na-zodiya-bliznatsi/.