Със слънчеви очила като на кино

Най-универсалният начин да си създадете стил, е да си изберете слънчеви очила, които ви отиват. И после да не ги сваляте. Печеливша техника, която работи безотказно –достатъчно е да погледате малко холивудско кино. Ето няколко героя за вдъхновение.

 

1. Като Том Круз в „Топ гън“

Том Круз, като млад въздушен ас, постави началото на модата на така наречените авиаторски очила. След като филмът „Топ гън“ излезе на голям екран през 1986 г., продажбите на модела Ray-Ban 3025 скочиха с 40 процента. Този модел очила, първоначално създаден само за пилоти, днес се свързва с образа на коравия и суров мъж, който контролира противниците си, също толкова умело и дръзко, колкото и вниманието на нежния пол.

2. Като Стийв Маккуин  в „Аферата „Томас Краун“

Когато говорим за „Аферата „Томас Краун“, имаме предвид оригиналната версия от 1968 г. със Стийв Маккуин в главната роля. Това че се появява в кадър с Persol 0714 не е решение на дизайнерите по костюми – Маккуин носи тези очила, както на екрана, така и в ежедневието си. Освен това с тях го виждаме не само като екранния Томас Краун, но и като банков обирджия във филма „Голямото бягство“. Любопитна подробност е, че оригиналният чифт очила от „Аферата „Томас Краун“ бе продаден на аукцион за 60 000 долара. Моделът, който носи Маккуин, копира дизайна на своя предшественик – Persol 0649, но с един нов детайл – очилата се сгъват и това създава допълнителен комфорт.

3. Като Брад Пит в „Боен клуб“

Героят на Брад Пит – Тайлър Дърдън – не само научава цяло едно поколение да възприема света по различен начин, но остана трайно в паметта на киноманите със своя ексцентричен гардероб: ризи с къс ръкав, костюми втора употреба и най-важното – неизменни слънчеви очила. Във филма Брад Пит се разхожда с няколко чифта очила, като всички те са на марката Oliver Peoples. Може би най-популярният модел сред тях е Oliver Peoples 523. Той е с масивни рамки и големите червени стъкла. Трудно ще ги намерите в някой магазин за очила, но не се отказвайте, може да ги потърсите на някой аукцион на eBay.

4. Като Джони Деп в „Страх и омраза в Лас Вегас

Слънчевите очила с жълти стъкла веднага се асоциират с героя на Джони Деп Раул Дюк в „Страх и омраза в Лас Вегас“. Също както и героя, те са вдъхновени от едноименния автобиографичен роман на журналиста Хънтър Томпсън. Томпсън дори лично „фризира“ Джони Деп нула номер, подготвяйки го за снимките. Самият актьор прекарва доста време с писателя, за да влезе по-добре в ролята. Слънчевите очила, с които го виждаме на екран, са Ray-Ban 3138, известен още като Shooter. Те са създадени по модела на Outdoorsman с малко допълнение – в средата има пръстенче, което според дизайнерите помага за по-доброто насочване на погледа по време на лов. Нововъведение са жълтите стъкла – те са специално поръчани от Хънтър Томпсън.

5. Като Жан Рено в „Леон“

Режисьорът Люк Бесон едва ли е подозирал, че 20 години след излизането на „Леон“ на голям екран, образът на главния герой ще се превърне в мощно вдъхновение за млади дизайнери и сценаристи. Слънчевите очила и шапката се превърнаха в запазената марка на филмовия герой – наемен убиец. Във филма Жан Рено носи очила, модел на Жан-Пол Готие 58–00072. Днес няма да може да ги намерите никъде, но все пак не губете надежда –  следете онлайн аукционите, където могат да се появят и желаните от вас ретро модели.

6. Като Даниел Крейг в „007 Координати: Скайфол“

Продуцентите на „007 Координати: Скайфол“ се обръщат към дизайнера Том Форд, за да им създаде модела слънчеви очила FT0144, известен още и като TF144. Те напомнят на класиката в жанра при така наречените авиаторски очила. Подобен модел носи агент ОО7 в „Спектър на утехата“ – това бе отново елегантен чифт слънчеви очила на Том Форд – FT108.

7. Като Джеф Бриджис в „Големият Лебовски“

Внушителните по размер слънчеви очила с кафяви стъкла са мил спомен от 60-те и 70-те години. Благодарение на тях в „Големият Лебовски“ героят на Джеф Бриджис изглежда направо съвършен, но напълно незаинтересован от този факт. Основното, което го вълнува, е качественото разпускане. Моделът, който носи, е Vaurnet Legend 03. След излизането на филма той става особено популярен. Днес е трудно да се намери, но с малко повече старание в търсенето, може и късметът да изгрее на вашата улица – тъкмо ще имате най-класните очила, през които да му намигнете.