Фестивали в Европа на стартовата линия

След дългия период на спазване на строги противоепидемични мерки, редица фестивали в Европа са в процес на съживяване на дейността си.

  

Още миналата година – на 1 ноември – на празника на Вси светии в театър „Талия“ в Хамбург организираха своеобразна църковна служба в името на хората, работещи в сферата на изкуствата. Така на едно място се събраха и артисти и богомолци, които заедно си дадоха кураж, че скоро разпространението на вируса ще бъде овладяно и всичко ще си тръгне по старому. Тогава организаторите на събитието се обединиха около идеята, че изкуството и религията са двете неща, които най-много помагат на човек да оцелее в трудни ситуации.

Последваха дълги шест месеца, в които противоепидемиологичните мерки постоянно се удължаваха. Театрите вече не можеха да организират графика си, но репетиции се правеха. По време на тях напрежението бе голямо, тъй като артистите бяха изнервени от липсата на контакт с публиката и неизвестността.

1. „Фестивалът“ на Франк Касторф

Франк Касторф.

Известният немски театрален режисьор Франк Касторф, многократен носител на наградата „Режисьор на годината“ и поставил за 200-тата годишнина на Вагнер „Пръстенът на нибелунга“, и по време на пандемията продължи да поставя пиеси, като не спести критики на канцлера Ангела Меркел, обвинявайки я, че не провежда адекватна политика в помощ на културния сектор. Гневът го зареди с допълнителна енергия и сега той работи по трето поред представление, което не е имало премиера заради пандемията. Зевзеците се шегуват, че скоро предстои да се открие „Фестивалът на Касторф“, в рамките на който ще бъдат показани трите му спектакъла: „Фабиан“  по романа на немския писател Ерих Кестнер (1899 – 1974) „Фабиан. Историята на един моралист“ в „Берлинер ансамбъл“, „Тайният агент“ на британския автор Джоузеф Конрад (1857-1924) на сцената на най-големия германски театър в Хамбург и „Зденек Адамец“ на австрийския драматург Петер Хандке на сцената на виенския Бургтеатър. Зденек Адамец е името на чешкия гимназист, който, гневен на капитализма, през 2003 г. се самозапалва на 4 метра от мястото, на което през 1969 г. до това крайно действие стига и 20-годишният Ян Палах, който от своя страна го прави в знак на протест срещу съветската окупация и примирението на чехите.

2. Рурският фестивал в Реклингхаузен – засега онлайн

Залата, в която се провежда Рурският фестивал в Реклингхаузен.

Рурският театрален фестивал в Реклингхаузен, с акцент върху политическия театър, с интендант Олаф Крьок е само онлайн, но се очаква, че от 24 май ще посрещне първите си зрители, на които на живо ще къса билетчетата.

Музикалният фестивал в Двореца в Лудвигсбург също предлага само дигитални изяви, но ако противоепидемиологичните мерки го позволят, се очаква на 4 юли първата проява на живо – концерт на сопраното Барбара Ханиган.

3. Фестивалът „Руртриенале“ с надежди да е на живо

Поглед към фестивала „Руртриенале“, когато няма пандемия.

От 14 август до 25 септември международният музикален фестивал „Руртриенале“ ще се проведе на различни места в провинцията Северен Рейн-Вестфалия. Тъй като август е далеч, основният му двигател тази година Барбара Фрей се надява той да посрещне зрителите на място. Участниците във фестивала и различните събития около него ще бъдат официално обявени на 26 май.

4. Залцбургският фестивал отново с шахматно разположени зрители?

Поглед към Залцбургския фестивал „Петдесетница”.

През 2020 г. Залцбургският музикален фестивал се проведе с публика, която бе разположена шахматно в различните зали. Тогава всяка вечер около 1000 души аплодираха изпълненията на музикантите. Тази година амбицията е да се посрещнат още повече зрители. В периода от 17 юли до 31 август меломаните ги очаква специална празнична програма по случай 100-годишнината на фестивала. Тя ще се чества с една година закъснение, тъй като заради пандемията бе отложена с една година.

Организаторите на Залцбургски фестивал „Петдесетница” (21–24 май) обявяват, че очакват с нетърпение публиката си. Но изискванията им са много строги – отрицателен тест за COVID-19 или документ, удостоверяващ първоначална ваксинация (която трябва да е преди поне 21 дни).

5. Единбургският фестивал на сценичните изкуства в беседки

Поглед към Единбургския фестивал в години без COVID-19.

Добри новини очакват почитателите на Шотландия – отмененият миналата година международен Единбургски фестивал на сценичните изкуства ще се проведе от 6 до 30 август. Публиката ще бъде настанена в кокетни беседки на открито.

6. Фестивалът в Авиньон разкрива звездите си

Сцената в Папския дворец по време на фестивала в Авиньон.

Театралният фестивал в Авиньон ще разчита на много посетители, които ще посрещне от 5 до 25 юли. Организаторите му вече стратегически разкриват част от козовете си: френската звезда Изабел Юпер ще играе земевладелката Любов Раневская във „Вишнева градина“ на Чехов.