Съботно-неделните предложения – комбинации от празници и цивилизации

Съботно-неделните ни предложения минават под знака на 4 юли – националният празник на Съединените щати и празникът на град Велинград, както и на 5 юли – рожденият ден на бикините (на тази дата през 1946 г. те са представени на ревю на Седмицата на модата в Париж) и на рокендрола (на 5 юли 1954 г. по радиото за първи път са пуснати песните „That’s All Right (Mama)” и „Blue Moon of Kentucky” на Елвис Пресли).

 

За да отбележите тези дати в комбиниран вариант, танцувайте на „Американска трилогия“ на Елвис Пресли и отидете на плаж във Велинград.

А за да уплътните останалото време, ето какво още може да направите в събота и неделя.

 

1. Фестивал „Фотофабрика“

Фотография на Ървин Олаф,

За седми пореден път в Националната галерия се провежда Фестивалът „Фотофабрика“.

Тази година наименованието на изложбата е Мemento Mori („Помни, че си смъртен”). Тя събира фотографиите на 18 български автори, работещи у нас и в чужбина – Антон Кръстев, Валентин Стефанов, Васил Германов, Веселина Николаева, Виолета Апостолова, Вихрен Георгиев, Георги Стоилов, Дориян Тодоров, Евгени Димитров, Мария Милкова, Михаил Новаков, Николай Дойчинов, Павел Червенков, Пепа Христова/Аня Полман, Светлана Бахчеванова, Стоян Ненов, Яна Лозева и Яна Паскова. Всеки от тях ще разкаже в кадър за особеното пандемично време, в което живеем.

Специален гост на изложбата е световноизвестният холандски фотограф Ървин Олаф, който участва със слайдшоу със свои работи от серията April Fool, 2020 („Априлска шега, 2020”), също документиращи реакциите ни при коронавируса.

 

2. Лебедово езеро в Панчарево

И в събота, и в неделя може да гледате балета „Лебедово езеро“ от Чайковски. Но вместо на традиционното му място в сградата на Софийската опера и балет, този път спектакълът ще бъде показан на понтон в Панчаревското езеро.

Балетът е част от инициативата „Музи на водата – Езеро Панчарево“ и се изпълнява с музика на запис. Но все пак удоволствието да гледате тъкмо на Панчаревското езеро историята за принц Зигфрид, заклел се във вечна вярност на омагьосаната в лебед Одета, ще компенсира отсъствието на оркестъра. Постановката е на Олег Дановски, художник – Иван Савов, художествен ръководител на балета – Сара-Нора Кръстева, а асистент и помощник-режисьор Риолина Топалова.

 

3. Чутовно нашествие на мечки

В рамките на Международния София филм фест в събота и неделя от 11.00 часа в Дома на киното ще излъчат симпатични анимационни филми за децата.

„Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ на Лоренцо Матоти разказва за могъщия крал на мечките, който търси отдавна изчезналия си син. Това е стилна анимирана адаптация на романа на Дино Будзати, публикуван през 1945 г. с наивистичните рисунки на автора. Матоти и екипът му са решили да запазят част от този стил и в анимацията си. В неделя приключенията на животните продължават. Този път в анимацията „Пътешествието на принца“ на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар ще научим за възрастната маймуна Принс, открита от 12-годишния Том, който я завежда при родителите си. Те, от своя страна, имат голям късмет с Принс, защото са учени, отхвърлени от научната им общност, тъкмо защото вярват в съществуването на цивилизация на маймуни.

 

4. Българската статистика на 140 години

А за да разберете любопитни данни за българската „цивилизация“, можете да се разходите по Моста на влюбените, където е подредена изложба, посветена на 140-ата годишнина на българската статистика. Тя показва историята на страната ни в числа.

Общо 60 пана – по тридесет на български и на английски език – представят развитието на България в числа. Разказват за създаването на Националния статистически институт след Освобождението и за развитието му до днес, показвайки основни данни от различни статистически изследвания в областта на икономиката, бизнеса, околната среда, образованието, здравеопазването, културата.

Сред паната има любопитни класации „Топ 50 женски и мъжки имена“, „Кой се грижи за нашето здраве?“, „За какво най-често използваме интернет?“, „Какво се случва в България в един средностатистически ден?“ и много други.

На едно от паната Националният статистически институт демонстрира своя принос и като организатор на Европейската олимпиада по статистика за ученици и на Международния конкурс за статистически плакат. Използвайте повод от любопитното представяне на скучните статистически данни и с нова енергия се гмурнете в поредната жежка седмица.