Съботно-неделните предложения: Програмирай ми птица

„Нарисувай ми овца“ – иска Малкият принц. Този уикенд тази молба би звучала като „Програмирай ми птица“. Причината – на 3 октомври честваме Европейския ден на птиците, а на 4-и – празника на българските програмисти, които преди няколко години бяха сред топ 5 в света (според класация на американската DataArt) – факт, който си струва подобаващо отпразнуване. Ето и нашите празнични предложения:

 

Фестивал за съвременен цирк Мини Артфест

Не пропускайте 10-ото юбилейно издание на фестивала за съвременен цирк „Мини Артфест“ в шатрата на Цирк „Иванов“ в „Южен Парк 2“ в София. Тази година към малки и големи се хвърля ръкавица – да бъдат любопитни и да научат тайните на съвременното цирково изкуство, механизмите и посланията му.

В събота очаквайте две представления – българско и италианско. Първото – на Ashton Ka, който ще ни покаже какво е да си жива статуя, а второто – на дуо Masawa, което ще ни представи шоуто си V.O.G.O.T., с фокус върху връзката между мъжа и жената и общуването между тях.

В неделната вечер е кулминацията на „Мини Артфест“ с гвоздея в програмата – спектакълът Instable („Нестабилен“) на френската трупа Les hommes penches („Висящите хора“), който е посветен на крехкия свят на артистите и поетите, самоизграждащ се сред заобикалящата го скука и проза. Ще има и съпътстваща музикална програма с концерти на импровизатора от „СътвориМи“, който е познат като Konstantin Kuchev. Ще видим и колегите му Mihaela Mártinn, The Bedlam Club и DJ Africando. В рамките на фестивала ще бъдат отворени няколко работилници за ценни циркови номера, сред които „Балансиране със стъкло“ на Duo Sense, „Стойка на ръка“ – Галина Рьом-Ройбек и „Жонглиране“ – Димитър Германов. Във всички работилници е предвидено да има дезинфектанти, ръкавици и вода.

 

SOFIA VINYL FEST

В събота на „Женския пазар“, на терасата на галерия „Сердика“ – от 10.00 часа до 18.00 часа, ще се проведе седмото издание SOFIA VINYL FEST. На него ще се съберат над 15 търговци на грамофонни плочи от цялата страна – както страстни колекционери на винили, така и любители на аналоговия звук. По време на 8-часовия търговски маратон ще звучи музика, подготвена от специални DJ сетове – само на винили.

 

Световна купа на FIAP

В съботния ден не пропускайте от 13.00 часа, в „Клуба на Фоторепортера“, в подлеза пред сградата на Министерския съвет, изложба, посветена на победителите в 14-ата Световна купа на Международната федерация на фотографското изкуство (FIAP). Преди две години два български фотографски клуба постигнаха изключителен успех в 13-ото издание на Световната купа на FIAP. Това бяха Фотоклуб „БгАрт“, които станаха носител на най-високото отличие – Световната купа, а Български Арт Фото клуб зае престижното пето място, като неговият член – Генчо Петков спечели златен медал. Наградата на Фотоклуб „БгАрт“ даде възможност България да бъде домакин на 14-тата Световна купа и по този повод е и откриващата се изложба, по време на която ще има онлайн връзка с фотографи от водещи световни клубове.

 

Изложение „Световно образование“

В съботния ден от 10.00 часа до 17.00 часа в Международното висше бизнес училище, при прилагане на противоепидемиологичните мерки, ще се проведе изложение на университети.

То се провежда за 17-и път, като ще има и онлайн издание, което ще е в неделя. Но в събота, в столицата ни, за срещата ще пристигнат представители на голям университети, като сред тях са Coventry University, De Montfort University, Falmouth University, Goldsmiths University of London, Middlesex University London, Northumbria University Newcastle, The University of Northampton, University of Central Lancashire, University of East London, University of Essex, University of Greenwich, University of Leicester, University of Portsmouth, The American College of Greece, Dania Academy – University of Applied Sciences, Fontys University of Applied Sciences, Hanze University of Applied Sciences Groningen, Rotterdam Business School, The Hague University of Applied Sciences, Culinary Arts Academy Switzerland (Swiss Education Group), Hotel Institute Montreux-Swiss Education group, Hochschule Magdeburg-Stendal.

Освен че желаещите кандидат-студенти ще могат да преминат интервю за прием на място, ще могат да получат и безплатен превод на академичната си справка. Посетителите на изложението ще могат да се възползват и от няколко промоции на специализирани курсове и тестове за подготовка при кандидатстване. От 11. 00 часа ще им разяснят какви са новите изисквания и финансови условия за образование във Великобритания след Brexit, от 12.00 часа ще им представят възможности за следване в Холандия, от 13.00 часа – ще им обяснят как да продължат висшето си образование в Дания и Швеция, от 14. 00 часа ще им представят предимствата да следват в Ирландия, а от 15.00 часа – плюсовете на университетското висше образование във Франция и Белгия.

 

„Хемус 2020“ – Международно изложение за отбранителна техника и услуги

Ако сте любители на силните усещания, то Международното изложение за отбранителна техника е вашето място. „Хемус“ е най-голямото българско изложение за отбранителна техника, продукти и услуги. То има 25-годишна история, провежда се през една година. В него участват над 60 фирми и организации от над 15 държави. В съботния ден ще видите „бижутата“ на високотехнологични компании от цял свят, чиито представители са дошли в София да обсъдят технологичното бъдеще на НАТО, информационната сигурност, както и основните предизвикателства за сигурността в дигиталния свят.

 

Фестивал на пясъчните фигури в Бургас

Неделята е последният ден, в който ще имате възможност да посетите впечатляващия Фестивал на пясъчните фигури – в парк „Езеро“, близо до Конната база – Бургас. Там ще видите 14 внушителни композиции (като Маша и Мечокът, Рапунцел, Ну погоди, Алиса), изработени от български творци, половината от които – бургазлии. Там, в парка от пясъчни скулптури, има голяма вероятност атмосферата да ви вдъхнови да направите фигура на птица. И пак, на пясъка, да нахвърлите програмистка схема, с която да я вдигнете във въздуха. Като изтребител. Той обаче няма да трещи и бучи, а ще се носи с песен, напомняща добре позната мелодия от стара винилова плоча.