Най-добрите жилища на новата епоха

Един от най-влиятелните уебсайтове за архитектура и дизайн, Dezeen, публикува кратък списък с финалисти за годишните Dezeen Awards. В категориите, където са представени проекти за жилищно строителство – вече изпълнени или засега съществуващи само на хартия – има само 21 номинирани. Някои, като „къщата-затвор“  предизвикват нееднозначни емоции.

 

Сградите, проектирани от най-добрите архитекти, са разпръснати по целия свят – от Австралия и Виетнам до Португалия и Коста Рика. Това, което привлича вниманието е тенденцията за озеленяване. Растенията са превзели фасади, покриви, балкони и дворове, те са около и вътре в сградите – частни или с много апартаменти. Или светилата в света на архитектурата мислят еднакво, или проблемите с околната среда са достигнали размери, които не могат да бъдат пренебрегнати, и творците се стремят по всякакъв начин да сприятелят природата и хората. Победителите в надпреварата за годишните Dezeen Awards ще бъдат излъчени в края на октомври.

Представяме ви част от проектите – домове за живот, а не за оцеляване, както и някои странни архитектурни решения.

Къщата No Footprint е проектирана така, че да допълва природата на Коста Рика и да сведе до минимум въздействието на строителството върху околната среда. Изградена  във влажен тропически климат, сградата хармонично взаимодейства със заобикалящата я среда: пасивният контрол върху климата се осигурява от естествена вентилация и защита от слънцето. И никакви климатици – те, както се оказа наскоро, могат да бъдат източници на патогени на легионела, микоплазма и хламидиални инфекции (коронавирусът не може да се предава чрез вентилация).

Австралийците от Partners Hill  са изобретили 110-метрова къща-плевня, предназначена за живот, готвене и земеделие. Построена е близо до Дейлсфорд, Виктория. Проектът се казва Daylesford Longhouse. Вътре има бутикова ферма, градинска кухня, кулинарно училище, приемна и жилищни помещения. Не се налага да излизате никъде, което е много удобно предвид сегашната епидемиологична ситуация.

Този покрив-градина е проектиран от TAA Design. Стъпаловиден покрив, завършен с червена мазилка и керемиди, украсява къща в провинция Куанг Нгай в централната част на Виетнам. Архитектите целенасочено са създали многофункционален двор и зеленчукова градина, вплетени в пространството от приземния етаж до покрива, в съответствие с начина на живот на местното население. Зеленият покрив не претоварва пространството на селището и има ценен принос за неговата екосистема. Нещо повече, с негова помощ частично се задоволяват хранителните нужди на жителите.

В категорията „Градска къща“ всички проекти в краткия списък имат растителни елементи – намек, че зеленината в мегаполисите очевидно липсва. Един от претендентите за победа е двуфамилна къща, разположена в гъстата градска част около плажа Бондай в Сидни.

Сградата е условно разделена на две части: първият етаж е пространствено и материално замислен като непрекъсната градина. Горното ниво е плътен куб с прорези, през които светлината прониква вътре. Къщата е проектирана от Andrew Burges Architects.

MIA Design Studio създаде дом в екологично беден жилищен район на Сайгон, Виетнам, добавяйки зеленина и природни елементи във всеки ъгъл. Sky House е заобиколена от множество безлични небостъргачи и архитектите са искали да внесат нещо живо в тази каменна джунгла. Тяхната задача беше да осигурят дълбока хоризонтална и вертикална връзка между човека и човека, и човека и природата в тази къща и, както по всичко личи, са го постигнали.

Жилищните помещения в тази къща са изпълнени с филтриран въздух, разсеяна светлина и аромати на билки и цветя. Всичко това благодарение на факта, че нежилищните пространства са изградени като „зелени дробове“ на къщата. На първото ниво има малко езерце, водата от което се използва за поливане на растения. Къщата е оборудвана със система за пречистване и повторно използване на водата, което намалява разходите за поддръжка. Необичайна резиденция е издигната в бързо развиващия се виетнамски град Да Нанг.

Тази къща с извити стъклени стени е създадена на мястото на изоставен пекински хутон, както се наричат ​​малки групи къщи в Китай. Седем дървени сгради бяха ремонтирани и обединени в едно домакинство. Архитектите са запазили оригиналните материали и са добавили модерни функции, включително сводестите остъклявания около двора. Къщата разполага с две стаи за чай, кабинет, трапезария и хол, разположени около дворовете, защитени от дървени покриви

В Португалия пък са превърнали стара фурна в селска къща. Оказа се, че тя е  идеално място за почивка. Вътре обаче има само една спалня. Ключовият елемент, въведен от архитектите, е стълбището-пейка-маса-камина, около която е изграден целият интериор. В къщата има малко светлина – просто старата фурна и била изградена без прозорци. От друга страна, ограденият вътрешен двор разполага с плевня, малка градина, няколко дървета и красиво езерце.

Тази модерна двуетажна къща се издига върху останките на старата. Сградата, загубена в задните улици на Сидни, е реновирана от местното студио James Garvan Architecture. В имението има само два апартамента. Очевидно архитектите са дали приоритет на строгата геометрична композиция. Никакво разточителство. В град, където жилищата струват средно над 1 милион австралийски долара, отказът от архитектурни излишества е напълно оправдан.

Архитектите от Heatherwick Studio са нарекли ​​този проект „Едем“ или просто „Райската градина“. Жилищна сграда от естествени материали ще бъде построена в Сингапур. Тя ще се различава коренно от типичните за града стъклени и бетонни кули.

Сградата е енергийно ефективна и се съчетава идеално с близкия парк. Всеки апартамент разполага с голямо общо пространство, заобиколено от малки самостоятелни стаи и балкони с форма на черупки. С времето растенията  ще се спускат надолу по фасадата на небостъргача.

Минималистична къща, през която буквално са прораснали дървета и храсти, беше издигната от японското бюро Suzuko Yamada Architects. „Оранжерията“ на три нива е предназначена за живот на няколко поколения от едно семейство – деца, родители и баби и дядовци.

Между къщата и градината няма стени. Линиите – трупи, стоманени елементи, стълбове и греди, както и стълби, балюстради, дограми и мебели се преплитат с растенията. Според идеята на авторите, обитателите трябва да се чувстват абсолютно свободни. Все пак, сякаш има нещо от романа на ужасите на Джон Уиндъм „Денят на трифидите“, в който хищни растения ловуват хора.

The Jungle House се намира в защитена природна зона в центъра на Сидни. Тази сграда е възможно най-екологична, според авторите на проекта (Bureau CplusС), тя абсорбира повече въглероден диоксид, отколкото произвежда. Всички са доволни – жителите, еколозите и, вероятно, градската администрация.

Жилище във Виетнам със „затворническа“ фасада. На приземния етаж на обновената къща има хол с кухня и магазин за кожени дрехи. На горния етаж са разположение две спални с модерен, но и следващ традициите интериор.

Две от старите тухлени стени на къщата са изцяло заменени със стъклени блокчета, доста необичаен материал. През деня в къщата навлиза естествена светлина. През нощта жилището се превръща в искрящ фенер в средата на квартала.

Жилищна тухлена сграда, проектирана като част от реконструкцията на остров Нант в едноименния град в Западна Франция. Съоръжението се състои от три тухлени сгради, които са свързани помежду си чрез множество отворени и вътрешни общи пространства. Сградата не е елитна – тя дори осигурява жилища за социално незащитени групи от населението.