Авторката на „Кръв от къртица“ – с „Христо Г. Данов“ за цялостен принос

 „Днес пиша за тебе“ е последната реплика на героинята от разказа „Пиша за теб“ на Здравка Евтимова. От него побиват тръпки – мафиот е намерил хубава работа на жена си – да пише надгробни слова за негови приятели, на които поръчва убийствата. Тя ги пише толкова талантливо, че „бизнесът“ й се разраства – поднася и венци. В един момент се оказва, че пише надгробното слово и на съпруга си – този път – поръчано й от любовницата му.

 

Здравка Евтимова.

Здравка Евтимова пише за всякакви ситуации и герои. „Цяла България беше едно топло, евтино кафене за мъжете, които утре заминаваха в Испания да берат маслини, да правят магистрали и къщи на испанките. Но и при Струма все някога щеше да започне нейният истински сезон. Тогава тя щеше да почерпи тези мъже с най-хубавото кафе и щеше да им подари цялата Струма – от Витоша до гръцко чак“, завършва друг неин разказ – „Сезонът на маслините“, издаден през 2005 г. в сборника „Кръв от къртица“. Това е заглавието на същия онзи прочут разказ, за който всички с гордост научихме през 2019 г. – поводът – историята за лебечната кръв на къртицата, напомняща на бялата лястовица на Йовков, се оказа включена в американски учебник! Но на Здравка Евтимова дължим много повече от това – превела е на български над 25 романа от английски, американски и канадски автори, а от български на английски е превела редица свои колеги. Освен това нейни разкази са печелили награди и конкурси, както на радио Би Би Си, така и „Утопия 2005“ във френския град Нант. Съвсем заслужено Здравка Евтимова бе отличена с националната награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос.

Тържествената церемония по обявяване на наградите се състоя снощи, в двора на къщата музей „Христо Г. Данов” в Пловдив.

Победителите в конкурса за националната награда „Христо Г. Данов” са определени от жури, в което участват представители на организаторите – Министерството на културата, Община Пловдив, както и експерти в сферата на книгоиздаването и литературата. Номинациите бяха определени в два кръга, като награди се  връчвапа в осем категории: „Българско издателство“, „Автор на българска художествена литература“, „Преводач на художествена литература“, „Автор в областта на хуманитаристиката“, „Автор на издание за деца“, „Художник или дизайн и оформление на книга“, „Представяне на българската книга“ и „Библиотечно дело“.

„Просвета – София“ спечели националната награда „Христо Г. Данов“ за българско издателство. Тази година „Просвета – София” отбелязва 75 години от своето създаване. Вдига наздравици за над 1600 души, работили в него от основаването му. Към днешна дата в „Просвета – София“ се трудят около 140 редактори, художници, дизайнери, представители във всички областни градове в страната. За 75 години изданието си е сътрудничило с над 50 000 автори и художници. Издадени са 18 000 заглавия, включващи учебници, помагала, методическа литература, книги за наука и изкуство. Общият тираж на всички издадени заглавия е над 2 милиарда екземпляра. Издателството е спечелило шест пъти наградата „Най-добър учебник в Европа”. Но тази година то е отличено с „Христо Г. Данов“ не за традиционен учебник, а за „Великата България на Волга през средните векове“ на Георги Владимиров.

„Тази книга ще ви разкаже история, която няма да откриете в учебниците ни и за която не сте слушали в клас или в университетската аудитория. Това е историята на политическия и духовния живот на втората средновековна българска държава, известна под името „Волжка България” – пише в анотацията към наградената книга.

В категорията „Автор на българска художествена литература“ с „Христо Г. Данов“ спечели Вивиан Асса с книгата „Моят Шабат“.  Асса е известна журналистка – работила в Агенция „София прес“, във вестник „Ние, жените“, години наред е била криминален репортер. В „Моят Шабат“ разказва за родния си Бургас, в който прекарва безгрижни години сред евреи, арменци, руснаци, гърци и турци. Включва и истории с Христо Фотев, Ванга, папа Йоан Павел Втори. Не пропуска и колоритния си съпруг – поетът Румен Леонидов.

Албена Стаменова.

С „Христо Г. Данов“ в категорията „Преводач на художествена литература“ бе отличена Албена Стаменова за превода си на книгата „Писма до Украйна“ на известния като „украинския патриарх на литературата“ Юрий Андрухович. Наградата й е заслужена – да се превежда поезията на Андрухович е висш пилотаж – както заради метафорите и музикалното му звучене, така и заради всевъзможните алитерации, асонации и богат карнавал от образи. Например, като този: „…и излизаше лелка, нервна като пламъка на свещта,/ и кореше децата, че пак са потрошили гергините,/ защото цветята, както последната риза за умирачка,/ бяха смисъл на живота ѝ в степен екстремна – леля Дуся, вдовица, ветеранка и врачка,/ която казваше не хризантема, а резанитрема“.

Хюсеин Мевсим отнесе наградата „Христо Г. Данов“ в категорията „Автор в областта на хуманитаристиката“. Тя му бе връчена за книгата „Земя пределна. Страници от българо-турските културни връзки“. Мевсим е роден в кърджалийското село Козлево през 60-е години, а днес преподава български език и литература във Факултета по език, история и география на Анкарския университет. За него литературните критици отбелязват, че опровергава песимистичните прогнози за бъдещето на литературната наука, защото искрено вярва и се стреми да убеди всички свои читатели и студенти, че писането и четенето имат силата да ни направят по-добри, че текстовете градят мостове, че към героите на Раковски, Чудомир, Багряна, Далчев и на редица други български писатели можеш да изпиташ съчувствие, възхищение, обич…

В категорията „Автор на издание за деца“ големият победител е Антоанета Николова, по известна като Тони Шан. Тя спечели приза с книгата си „Приказки за страната Е“.

Тони Шан преподава източна философия, превежда от старокитайски, изкачва хилядници със съпруга си – учен – физик, и … измисля приказки в писателската резиденция – „Шато дьо Лавини“ в Швейцария. Признава, че отива там с идеята да пише за старинна къща  и розова градина. Попада тъкмо на подобно място и изпада в смут. Предварително си е намислила, че ще пише за синя кокошка, но в крайна сметка резултатът е фантастична поредица от истории за страната на неродените деца, застрашена от Полъха на Времето!

В категорията „Художник или дизайн и оформление на книга“ победителят е Кирил Златков за работата си по „Поезия. Ронсар“.

В свои интервюта Златков е разкривал тайната за добро оформление на книга. Точка първа – книгата трябва да се прочете. Точка втора – с автора трябва да се проведе среща.  В случая с Ронсар художникът най-вероятно е имало среща с преводача – Кирил Кадийски. Но такъв тип срещи са важни, защото, както художникът сам признава, той винаги се изкушава да тръгне интуитивно по някакви свои пътеки и се притеснява дали няма да поеме в неправилната посока – много отдалечаваща се от светоусещането на автора.

Платформата Lexicon отнесе наградата „Христо Г. Данов“ в категорията „Представяне на българската книга“. Създател на платформата е Йордан Антов. Чрез нея всеки има възможност, както да изпрати свой ръкопис за рецензия с идеята той да бъде издаден (ако отзивът бъде положителен), така и да се абонира срещу 9.99 лева на месец за общо 1495 електронни книги.

От екипа на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ – Хасково приемат наградата.

В последната категория – „Библиотечно дело“ спечели Регионалната библиотека в Хасково – „Христо Смирненски“. Отличието е признание за работата на екипа на библиотеката, направил модерен каталог „Дигитална библиотека Хасково“ с триезична платформа. Регионалната библиотека има и завидна издателска дейност – всяка година издава три библиографки указателя – справочници на участниците в Литературния конкурс „Южна пролет”,  на Международния музикален конкурс „Недялка Симеонова”, както и на носителя на голямата награда на Община Хасково „Александър Паскалев”. През 2019 г. от „Христо Смирненски“ издават допълнително и други два справочника „Живот в името на хората, справедливостта и свободата”, посветен на 175 години от рождението на капитан Петко Войвода, и юбилеен вестник за 140 години от рождението на Александър Паскалев – основател на модерното книгоиздаване в България.

Така с последната награда се затвори един символичен кръг – с награда на името на родоначалника на книгоиздаването у нас бе почетен и негов съмишленик – макар и родил се половин век по-късно.