Франция в помощ на бащите

Родината на Волтер и Луи XIV отдавна се слави със социалната си политика. Затова не е чудно, че преди броени дни френският президент Еманюел Макрон съобщи, че възнамерява да подпомогне бащите в Петата република. Ето за какво става дума:

 

Увеличаване на бащинството

Двадесет и петият президент на Франция иска да увеличи значително бащинството и да застави бъдещите татковци да се възползват поне от част от него.

Държавният глава обяви в личния си Instagram профил, намерението си да увеличи сегашния отпуск по бащинство от 14 на 28 дни, а татковците да взимат поне една седмица платен отпуск. Както и да им бъде платено от държавната здравноосигурителна система.

Междувременно французойките разполагат с 16 седмици отпуск по майчинство, като то може да се увеличи до 26 при раждането на трето дете. Във всички случаи майките са задължени да се възползват от поне 8 седмици платен отпуск.

Европейска политика

Франция, разбира се, не е единствената европейска държава, която мисли за бъдещите родители.

В Швеция отпускът по майчинство продължава около 18 седмици, но и на двамата родители допълнително са им осигурени общо 480 почивни дни, които могат да си поделят както решат. Наред с това те получават близо 80% от редовната си заплата. Между другото, по закон всеки родител е длъжен да се възползва от минимум 90 дни родителска отпуска.

В същото време в Естония отпускът е 140 дни (около 5 месеца), като майките могат да се възползват от него 70 дни преди изчисления термин. Още повече, че те получават цялата си заплата. От друга страна отпускът по бащинство е само 2 платени седмици, но след това и двамата родители получават допълнителни 435 дни и компенсация равна на средния сбор на общите им доходи.

В Съединените щати е обратното

Може да звучи невероятно, но САЩ е единствената индустриализирана страна в света, където отпуските по майчинството и бащинството не са платени. Някои граждани могат да вземат максимум 12 седмици отпуск като същевременно са спокойни, че работните им места ще бъдат запазени. Възможно е част от тях да получат и някакви платени почивни дни, но това зависи изцяло от решението на работодателя.

Почти всяка четвърта майка се връща на работа две седмици след като е родила, а 76% от бащите след една седмица. Нищо чудно, че мнозинството от млади американци се чувстват демотивирани и ощетени.

Ползите от родителския отпуск

Въпреки различните социални политики, много изследователи стигат до заключението, че родителският отпуск носи редица ползи както за родителите и децата, така и за работодателите.

Според едно проучване платеният отпуск може да намали драстично смъртността сред децата и да подобри значително цялостното им здраве. А според друго родителят ще може да изгради по-силна и ценна връзка с децата си, която да изиграе съществена роля в израстването и развитието им.