Най-шарените и красиви самолети

Времето на скучните, безлични самолети постепенно се превръща в минало и на фюзелажите на съвременните машини все по-често се появяват портрети на медийни лица, изображения на персонажи от известни филми, анимации, комикси, ярки шарки и пейзажи. Нашата селекция включва някои от самолетите с най-атрактивните ливреи, които вдъхновяват и радват пътниците.

 


Тигролет (АК „Русия“)

През 2016-а авиокомпанията „Россия” и Амурският център за тигри, представиха Боинг 747 с реалистично изображение на лицето на амурски тигър на носа. По този начин те се опитаха да привлекат общественото внимание върху проблемите за запазването на популацията на дивите животни, които са на ръба на изчезването.

Wunala Dreaming (Qantas)

През 1993 г. австралийската авиокомпания Qantas „облече” своя Boeing 747-400 в цветната ливрея Wunala Dreaming, изобразяваща кенгурута (wunala), галопиращи през червената пустиня. Оформлението на ливреята е подготвено от арт студиото Balarinji, което е изпълнило изображението в най-добрите традиции на австралийската аборигенска живопис.

Мексикански бог Кетцалкоатъл (AeroMexico)

Търсейки интересни теми за украса на своите самолети, мексиканската авиокомпания AeroMexico се обърна към древната мексиканска митология. От нея е заимстван образът на ацтекския бог Кетцалкоатъл. Легендата разказва, че той е долетял в Мексико с крилат кораб от страна, където слънцето изгрява. През 2016-а изображението се появи на фюзелажа на самолета Dreamliner.

Летяща акула от комиксите (Brussels Airlines)   

Белгия е известна в цял свят не само с бирата, шоколада и дантелата. Един от неофициалните символи на страната е комикс героят Тинтин, нарисуван от художника Ерже през 1929 година. През 2011-а Тинтин стана още по-известен от анимационния филм „Приключенията на Тинтин“, режисиран от Стивън Спилбърг. През 2015-а Brussels Airlines пребоядиса своя Airbus A320 като подводница с формата на акула. В кабината й седят Тинтин и неговият бял фокстериер Милоу.

Морска костенурка Honu (ANA)

Японският въздушен превозвач ANA е боядисал новия Airbus A380 така, че да прилича на хавайската морска костенурка Honu. Това животно е символ на късмет, дълголетие и винаги намира пътя си към дома. Самолетът с костенурка на ливреята превозва пътници по маршрута Япония – Хавай.

Играта на играчките (Alaska Airlines)

Американската авиокомпания Alaska Airlines си партнира с анимационното студио Pixar, което през 2019-а пусна четвъртата част от анимационния филм Toy Story. В чест на това събитие анимационните герои Уди, Джеси и Баз Лайтърс се заселиха от двете страни на Boeing 737-800.

Покемон (ANA)

Самолетите на японската авиокомпанията ANA с изображения на покемони ,със сигурност ще зарадват феновете на тези персонажи. Първата машина с анимационни герои, изрисувани  върху ливреята излита през 1998 година. От тогава до 2016-а са произведени девет такива самолета. Някои от тях все още превозват пътници.

Северно сияние (Icelandair)

Авиокомпанията Icelandair (Исландия) украси фюзелажите на своя Boeing 757 Hekla Aurora с изображение на северното сияние. На борда пътниците са посрещнати с релаксираща исландска музика и светлини, които имитират северното сияние. Самолетите с тази красива ливрея са част от трансатлантическия въздушен флот на Исландия.

Hello Kitty (Eva Air)

Тайванският въздушен превозвач Eva Air разполага с цял парк от самолети с изображенията на герои от известната анимация Hello Kitty. Машините със сладкото котенце извършват полети до Япония, Китай и държави в Азия, където много харесват този анимационен персонаж и неговите приятели.

All Blacks (Air New Zealand)

Air New Zealand избра за няколко свои самолета черна ливрея с изображението на сребърен лист от папрат. Точно такива са спортните икипи на играчите от националния отбор по ръгби на Нова Зеландия, който е считан за най-силния в света.

Хобит (Air New Zealand)

Както е известно, екранизацията на романа на Дж. Р.Р Толкин „Властелинът на пръстените“ е заснет в Нова Зеландия. Air New Zealand реши да се възползва от този факт, за да развие тематичен туризъм и през 2013-а пусна самолет с изображението на дракона Смог Великолепни и на други герои от поредицата върху фюзелажа.