Noisette-Citron – новият сладкарски шедьовър

Преди броени дни двама от най-добрите сладкари в света – французите Седрик Гроле и Пиер Ерме – представиха иновативната си рецепта в Париж. Разказваме ми какво представлява поредният им кулинарен шедьовър.

 

 

Сладкишът

Тази есен парижани първи ще опитат новия десерт – наречен Noisette-Citron, който фактически представлява кръстоска между френски макарон (почеркът на Пиер Ерме) и цитрусови плодове (заслугата на Седрик Гроле). На пръв поглед приготвянето на Noisette-Citron може да изглежда като детска игра, но всъщност изисква много труд и познания в областта на гастрономията и сладкарството.

Идеята

Пиер Ерме и Седрик Гроле.

Външният вид на това лакомство може да е елементарен, но приготвянето му е доста трудоемко. Всичко зависи най-вече от вкуса. Отначало трябваше да открием съвършения лешников крем (noisette), a после идеалната интензивност и свежест на плодовата нотка на лимона (citron), преди да смесим тези две тъй важни съставки. Реално погледнато три фактора бяха наистина от значение – ароматът, киселинността и горчивината, за да се получи нещо хем леко кисело, хем сладко, хем вкусно.“ – споделя Пиер Ерме.

Стремя се никога да не смесвам вкусовете в моите творения, но винаги подсилвам този на най-важната съставка, която съм избрал. В Noisette-Citron успях да открия асоциация, която осмисля изцяло този десерт. Докато лешниковият крем му придава лек и сладък вкус, то лимонът пробужда и енергизира сетивата на консуматора.“ – разяснява Седрик Гроле.

Създателите

Пиер Ерме

Maison Pierre Hermé Paris.

Талантливият сладкар, шоколатиер, автор на готварски книги и създател на Maison Pierre Hermé Paris е роден на 20-ти ноември 1961-а в Колмар, Елзас. През 2016-а е обявен за най-добрия сладкар в света според елитната класация на World’s 50 Best Restaurants. Известен е с прозвища като „Краля на макароните“ и „Пикасо на сладкишите“, който му бе даден от прочутото списание Vogue. Носител е на престижните френски отличия Орден за изкуство и литература, Орден за заслуги към селското стопанство и Орден на Почетния легион.

Седрик Гроле

Cédric Grolet Opéra.

Французинът е роден на 26-ти август 1985 г. във Фирмини, департамент Лоар, регион Оверн-Рона-Алпи. От 2012-а насам е майстор сладкар в луксозния 5-звезден парижки хотел Le Meurice, а в социалната мрежа Instagram е следван от 1.4 млн. души. През 2018-а World’s 50 Best Restaurants го удостои с почтеното звание „най-добрият сладкар в света“, две години след успеха на Пиер Ерме, но това е само едно от многобройните му отличия. Част от дарбата на Седрик Гроле се състои в това да избира най-подходящите плодове, превръщайки ги в неустоим и незаменим елемент на всеки сладкиш. Освен това е автор на немалък брой кулинарни книги, участва в редица телевизионни предавания и е собственик на няколко бутика за сладки изделия, сред които е и Cédric Grolet Opéra, намиращ се на адрес 35 avenue de l’Opéra в Париж.