Русия започва производството на първия комбиниран тест, който едновременно открива ХИВ, хепатит В и С и сифилис

Преди броени дни руската биотехнологична компания „Биопалитра“ се похвали, че стартира серийното производство на тестова система 4 в 1 „МультиСКРИН“ за диагностика на ХИВ, хепатит В и С и сифилис. Това е първият комбиниран тест в света, който позволява откриването на четири заболявания. Ето още подробности за този напредък в руската наука.

 

„МультиСКРИН“ е патентована таблетна тест-система, която само чрез един анализ може да открие ХИВ, хепатит В и С и сифилис в човешкото тяло. Тези вирусни инфекции неслучайно се наричат „болничната четворка“, заради необходимостта да се предоставят в най-различни ситуации, като например при хоспитализация и даряване на кръв.

По данни на компанията, до този момент никъде в света не е бил разработван тест от подобен тип, който на молекулярно ниво може да засече четири инфекции само с едно действие. Наред с това се очаква резултатите от „МультиСКРИН“ да са готови максимум до два часа, което е от изключителна важност при хоспитализацията на пациенти. Това е без съмнение голям напредък в медицинската наука.

Изследовател в руската биотехнологическа компания „Биопалитра“.

Една таблетна система ще включва около 96 теста, като при планираното първоначално производство ще е 60 хил. таблета или 5.76 млн. теста за година. Част от първите партиди ще бъдат изпратени в клинично-диагностичните лаборатории „Ситилаб“, а останалите – на големи обществени и частни клиники, на центрове за кръвопреливане и диагностика.

Още в началото на 2018 г. Фондът за развиване на промишлеността (ФРП) предостави на „Биопалитра“ заем от 50.7 млн. рубли за разработването на „МультиСКРИН“. До сега проектът надхвърля 137 млн. рубли.

Освен това руската биотехнологична компания възнамерява до края на тази година да открие допълнителен производствен обект – така годишно ще могат да бъдат произвеждани около 240 хил. таблета или 23 млн. теста.

Любопитно е да се спомене, че „МультиСКРИН“ е изцяло разработена от руски екипи учени, наследници на новосибирската научна школа. Сред тях се открояват имената на Николай Максимов – главен разработчик на продукта и докторант в Държавния изследователски център по вирусология и биотехнологии „Вектор“, и на Георгий Игнатиев – доктор на медицинските науки и настоящ ръководител на отдела по обща вирусология във Федералния научен център за изследване и развитие на имунобиологичните препарати „В.И. Чумаков“ в Москва.