Руан реши съдбата на статуята на Наполеон

Жителите на френския град бяха изправени пред трудна дилема: дали да запазят статуята на първия френски император, или на нейно място да поставят друга. А ето каквo бе финалното им решение по казуса:

 

Както неотдавна писахме, наложи се паметникът на Наполеон Бонапарт, намиращ се на централния градски площад „Генерал дьо Гол“, да бъде преместен, за да бъде реставриран.

Въпросната бронзова статуя на Наполеон Бонапарт.

Но по време на ремонтните дейности, реставраторите се натъкват на малко съкровище. То било поставено там през 1865 г., малко преди конната бронзова скулптура изцяло да го скрие от хорските очи. Част от находката включва най-различни златни, бронзови и сребърни монети от царуването на император Наполеон III между 1852-1870 година.

Руанската катедрала,

След като статуята на Наполеон I бе реставрирана и предстоеше да бъде монтирана обратно, властите решиха дад проведат специално допитване до руанците. Отправеният към тях въпрос звучеше така: дали конната скулптура да бъде върната на оригинално ѝ място до Руанската катедрала, или нейното място оттук насетне да бъде заето от друга. Никола Майер-Росиньол, кметът на града, предпочете втория вариант. Там да бъде поставен монумент, посветен на адвокатката феминистка – Жизел Халими (1927-2020). Все пак тежката и последна дума бе дадена на жителите на Руан…

Един от жителите на Руан, подкрепящи връщането на статуята на Наполеон на оригиналното ѝ място.

Паметникът на Наполеон Бонапарт на кон ще се върне на оригиналното му място: „Ако това е Наполеон, ще си остане Наполеон – на неговото място“; „Добре ми е познато това място, така че нека си бъде както преди“; „Нека да върнат скулптурата на императора, но също така да бъдат монтирани и две плочи, информиращи хората както за успехите му, така и за неуспехите му, например робството и колонизацията“. Това са част от многото мнения на живеещите в Руан, подкрепили решението на техните прадеди от 1865 година.

Впрочем, проведеното проучване даде началото на нова инициатива.

Шестдесет и пет процента от гласувалите също така заявиха желанието си да се осигурят повече публични места, които да бъдат кръстени и посветени на известни жени. Вярно е, че има голямо неравенство. Ще ви дам пример. Само в Руан това са 41 на 1000 в полза на силния пол, а за цяла Франция – 96 процента. Планираме за в бъдеще това да се промени.“ – обяви Никола Майер-Росиньол.