Съботно-неделните предложения – Аладин, семейни истории и кукери

Тази събота празнуваме бабинден. Макар и празникът да е езически и да е свързан с бабите акушерки на селото, той е добър повод да посетим възрастните си роднини. Или просто да се съберем по семейному. А може и цялата фамилия да отидете на театър.

„Аладин“

Добро начало на уикенда може да е мюзикълът „Аладин“ в Музикалния театър „Стефан Македонски“ – София. Спектакълът се играе в събота (8 януари) от 11.00 часа. В ролята на Аладин е Ненчо Балабанов, а принцеса Бадрулбудула е Поли Генова. Либретото е на Иван Ангелов и Петя Миладинова. Текстът на песните е написан от Иван Ангелов. Режисьор е Надя Асенова, диригент – Людмил Горчев, а сценографията е дело на Тодор Райков.

Сцена от „Аладин“.

Въпреки че основното послание на мюзикъла е, че, когато си млад, влюбен и с добро сърце, лесно преодоляваш трудностите, намираш нови приятели и реализираш мечтите си, то е в сила за всеки човек, независимо от възрастта му. Важно е духът да е млад и бодър, и да вярва в неочакваните обрати на съдбата.

„Защото на мама така й харесва“

Като стана дума за неочакваните обрати на живота, в неделя, 9 януари, от 19.00 часа не пропускайте постановката на Лилия Абаджиева в театър „Възраждане“. Става дума за комедията „Защото на мама така й харесва“ на унгарския драматург Жолт Пожгай.

Сцена от „Защото на мама така й харесва“.

В главните роли ще видите Донка Аврамова – Бочева, Лили Шомова, Мариана Жикич, Анатоли Лазаров. Интригата се заплита в аристократичната къща на фамилия Джанутри в Бергамо, където семейството се е събрало, за да почете паметта на Салваторе, най-малкия син на госпожа Мария. Изведнъж се появява тайнствен непознат, който разкрива лъжа, засягаща сериозно цялото семейство.

„Откачената фамилия“

На друга подобна семейна история е посветена „Откачената фамилия“ на английския драматург Рей Куни. Тя също се играе в неделя – 9 януари, от 19.00 часа в Театъра „Българска армия“. Режисьор е Валентин Танев, а в главните роли се превъплъщават Мария Сапунджиева, Валентин Танев, Ева Тепавичарова, Димитър Баненкин, Васил Банов, Анна Симова, Явор Костов.

Сцена от „Откачената фамилия“.

В тази комедия на ситуациите момче и момиче, запознали се случайно в чата, откриват, че бащите им са един и същи човек. Театралните критици ви предупреждават, че в пиесата няма и капчица политическа коректност, че това е класически фарс, в който всяка реплика заплита сюжета и има невероятни обрати за всеки вкус. Авторът Рей Куни е известен като краля на комедията и през 2005 г. за работата си получава Ордена на Кралство Великобритания. Но „Откачената фамилия“ не е просто комедия, а маратон – предупреждават театрали.

5kmRUNKIDS

Паметникът с гълъбите.

И като стана дума за маратон – може в събота, 8 януари, да потичате малко с децата. Всъщност проявата е само за деца – от 4-годишни до 14-годишни. Родителите могат да бягат покрай тях за подкрепа и сигурност. Но техните редокрди няма да се отчитат – само тези на децата. Бягането – на дължина 2 км, започва в началото на Южния парк от 11.00 часа. Финалът е пред „Паметника с гълъбите“.

Пернишката „Сурва“ в Парк-театър „Борисова градина“

Ако искате още силни участия, в неделя, 9 януари, не пропускайте магията на пернишкия фестивал „Сурва“, който специално ще гостува в „Борисовата градина“. Целта му е да прогони злите духове. Затова в рамките на пет часа на 9 януари, неделя, с начален час -12.00 часа на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ очаквайте специална програма.

Кукери.

Помислено е и за най-малките, и за по-големите. Първо, в неделния ден зрителите ще могат да гледат специалния половинчасов спектакъл на перничани -„Игри с маски“, в изпълнение „Майсторите на танца“ с художествен ръководител Красимир Димитров. После те ще имат възможност да зададат всички въпроси, които ги интересуват за обичая, включен в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, на специалист по темата. Това е ученият Милена Любенова от „Института за етнология и фолклористика с етнографски музей“ при БАН, която ще представи обичая „Сурва“ с най-малки подробности.

След това на сцената на Парк-театър „Борисова градина“ предстои най-страховитото за злите духове дефиле. В него ще участват близо 200 души с пищни, колоритни и вълшебни обредни маски и кукерски костюми. Те са членове на сурвакарски групи от град Батановци и селата Лобош, Лесковец, Банище, Селищен дол и Люлин, които за пореден път ще докажат защо този фестивал е толкова специален и различен. И защо ги изпълва с толкова гордост и щастие.