Откриха съкровище, скрито под статуя на Наполеон в Руан

Докато у нас министърът на културата проф. Велислав Минеков разказва колко некадърно е реставриран паметникът на „Цар Освободител Александър II“ през 2012 г. – рязан е противно на всички принципи на реставрацията с ъглошлайф, бронзът е четкан със стоманени четки, и след 25-30 години се очаква скулптурата се превърне в галваничен елемент заради корозията, то във френския град Руан са щастливи от новините, които се съобщават покрай техния емблематичен паметник.

 

Паметникът на Наполеон в Руан бил преместен от централния площад „Генерал дьо Гол“, за да бъде реставриран.

Паметникът на Наполеон в процес на преместване.

За всеобща изненада под бронзовата скулптура, издигната през 1865 г., бил открит малък скрин. В него имало документи от XIX в., на които били записани имената на дарителите на паметника. Освен тях в скрина бил поставен и запечатан месингов цилиндър, в който били скрити златни, сребърни и бронзови монети.

Документите веднага били сложени да се обезпаразитяват в специална хладилна камера. Предстои да бъдат дигитализирани, а след това оригиналите им ще бъдат изложени в местната библиотека на името на френския поет Франсоа Вийон.

Франсоа Вийон.

Що се отнася до месинговия цилиндър – той бил голямо предизвикателство за реставраторите. Те го отворили след поредица консултации с колеги, имащи сериозен международен опит зад гърба си.

Оказало се, че в цилиндъра са скрити монети от 1865 година. Всички монети – седем бронзови, пет златни и пет сребърни – били с изображението на император Наполеон Трети.

„Предстои монетите да бъдат изпратени за експертиза“ – обяви Елизабет Лабайе, общинска съветничка, отговаряща за културното наследството в Руан.

Част от откритите монети.

След няколко седмици предстои да се проведе допитване до жителите на Руан, за да се реши дали паметникът на Наполеон да бъде върнат на старото си място, където се е извисявал в продължение на 150 години.

Кметът на града Никола Майер-Росиньол предлага на мястото на паметника на Наполеон на площад „Дьо Гол“ да бъде издигнат нова скулптура в чест на адвокатката феминистка – Жизел Халими (1927-2020).

Жизел Халими.

Тя е родена в Тунис. През 50-е години защитава борещите се за независимостта на държавата Алжир, която по онова време е френска колония. През 1971 г. тя е единствената жена – адвокат по професия, която подписва известния „Манифест на 343-те жени“, обявили се срещу криминализирането на аборта във Франция. Реално в края на 60-е години във Франция се правели годишно по 300-400 хил. незаконни аборта, много от които не били достатъчно професионално изпълнени и осакатявали жените.

Жизел Халими има и още една голяма заслуга – през 1980 г. благодарение на нея в законодателството на Франция ясно се разписва, че изнасилването е криминално деяния – т.е. престъпление, а не просто нарушение.

В крайна сметка тепърва предстои да разберем какво ще решат гражданите на Руан, но повечето коментари на социолози са, че масово ще се гласува за преместването на паметника на Наполеон. Причината – в откриването на монетите се вижда ясен знак, че действията, извършвани със скулптурата са правилни. Дори похвални. Иначе щеше ли да се намери скринът с цилиндъра и другите интересни неща в него?