Ретинолът – полезен колкото азелаиновата киселина

Ретинолът е една от най-нашумелите и обсъждани съставки напоследък – издигана в култ и от дерматолози, и от козметици. Неговите ползи могат да се сравнят с тези на азелаиновата киселина и никотинамида, за които неотдавна писахме. Разказваме ви какво точно представлява той и по какъв начин ще се погрижи за кожата на лицето ви.

 

Какво представлява

Ретинолът представлява форма на Витамин А1, където ретиноидите, клас съставки, са химическо свързани с витамина. Открит е през 1913 г. от няколко групи учени. Ползите му са многобройни, като част от тях включват борбата срещу акнето, широките пори, намаляването на бръчките, контрол върху производството на себума и забавянето на признаците на стареене.

Съществуват различни форми на ретинола, но в козметиката ретиналът, ретиноевата киселина и третиноинът се използват най-много при кожните заболявания, а ретинол ацетатът, ретинол палмитатът и ретиналдехидът – срещу стареенето на кожата.

Тъй като превръщането му в ретинолова киселина отнема време, е препоръчително продуктите, съдържащи ретинол, да се използват продължително, за да могат да дадат желания резултат.

 

Начин на употреба

Понеже използването му повишава чувствителността на кожата към слънчевата светлина, увеличавайки по този начин унищожителната сила на ултравиолетовите лъчи, се препоръчва ретинолът да се използва нощно време.

След като лицето се почисти хубаво (например с мицеларна вода), ретинолът се поставя върху него с масажиращи движения. Необходимо му е малко време, за да може да попие в дермата, като за финал може да се нанесе нощен крем или флуид за лице. За хората с по-чувствителна кожа е препоръчително да се остави интервал от близо петнайсетина минути между почистването и нанасянето, за да се избегне нейното раздразване. Също така през първите две седмици нанасяйте ретинол два пъти седмично, а ако кожата не реагира със зачервяване, може да продължите да го нанасяте и през вечер.

Много е важно да се спомене, че за да не се изгуби ефектът от полезната съставка, е много важно денем да се използва слънцезащитен крем с висок защитен фактор, преди да излезете навън.

 

Полезни свойства

Както вече споменахме, продуктите, съдържащи чиста форма на Витамин А1 (ретинол), доказано се справят с пигментацията по кожата, изглаждат бръчките, контролират себума и хидратират в дълбочина. Наред с това ретинолът ексфолира повърхността на дермата и по този начин стимулира производството на колаген. Крайният резултат – по-плътна и по-стегната кожа.

 

Странични ефекти

Прилагането на ретинола е възможно да доведе до алергични реакции, розацея и сърбежи, макар и това да се наблюдава рядко. Забранено е и използването му по време на бременност и кърмене, затова е добре да се консултирате със специалист, преди да започнете да го употребявате.

 

Качествени марки

Някои от най-добрите и доказали се марки на пазара са Paula‘s Choice, Mukti OrganicsSkinstitut и The Ordinary.