Азелаиновата киселина – какво трябва да знаем за нея

След като ви разказахме за никотинамида – https://special.bg/nikotinamidat-v-razkrasitelyat-na-kozhata/ , сега дойде ред да споменем и азелаиновата киселина. Макар и малцина да се чували за нея и тя да не е особено популярна, тя успешно се справя с редица кожни проблеми.

 

Същност

Азелаиновата киселина (Azelaic acid / HOOC(CH2)7COOH) е вид дикарбоксилна киселина, която се извлича главно от пълнозърнести култури като ечемик, пшеница и ръж. В козметичните продукти се използва главно в синтетична форма – до 10% –  защото е по-стабилна и ефективна. Освен това тя също се произвежда по естествен начин в епидермиса и е подходяща е за всякакъв тип кожа, дори и по-чувствителната.

Любопитна, но важна подробност е, че продукти, съдържащи 15% азелаинова киселина (познати като Finacea) и 20% азелаинова киселина (Skinoren), се смятат за лекарства и се предписват от лекар.

За какво се използва

Азелаиновата киселина се употребява най-вече при проблеми като акне, розацея, зачервявания, хиперпигментация, мелазма (хронично разстройство на кожата, което води до симетрични, сиво-кафяви пигментни), затворени комедони (черни точки) и себорея (дерматит, причинен от гъбичката маласезия).

Ползите

  • Намалява възпалението на кожата.
  • Отстранява акнето.
  • Избистря тена.
  • Премахва зачервяванията и розацеята.
  • Отпушва затворените комедони.
  • Изсветлява пигментните петна, предизвикани от слънцето.
  • Намалява чувствителността на кожата.

Странични ефекти

Странични ефекти се наблюдават изключително рядко. Могат да се проявят като изсушаване, парене или сърбеж.

Употреба

Може да се прилага върху цялото лице, сутрин и/или вечер след почистването му, след нанасянето на тоник или серум и преди нанасянето на крем. Също така може да бъде използвана и локално – само върху пъпките, петната или зачервените места.

Видими резултати

Според неотдавнашно проучване, направено сред 1200 жени, резултатите от употребата на азелаинова киселина са били видими след 35 дни при 82% от дамите и след 73-ия ден при 93.9 на сто от тях.

Популярни марки

Paula’s Choice (Azelaic Acid Booster 10%), The Ordinary (Azelaic Acid Suspension 10%) и Garden of Wisdom (Azelaic Acid 10% serum).