Никотинамидът – разкрасителят на кожата

Когато става дума за козметика за кожата, има толкова много марки, компоненти и продукти на пазара, измежду които трябва да избираме, че е нормално да ни се замае главата. Но някои съставки си остават класика в жанра, например никотинамидът. Разказваме ви за лечебните му свойства и по какъв начин помага на кожата ни.

 

Какво представлява

Никотинамидът (познат още и като ниацинамид) е производно на витамин В3, чието химическо наименование е ниацин. С други думи никотинамидът има малко по-различна структурна формула от ниацина.

След множество клинични проучвания е установено, че водоразтворимото вещество, ако се използва редовно, може да има много положителен ефект върху дермата. Най-малкото е подходящо за кожа от всякакъв тип. Ниацинамидът се използва най-вече в серуми на водна основа и от някои уважавани козметични брандове, например Paula‘s Choice, Mukti Organics, The INKEY List и The Ordinary.

 

Някои важни съвети

Важно е да се спомене, че прекалено високата концентрация на никотинамида може да зачерви за кратко кожата. Това се дължи на способността на витамина временно да разширява кръвоносните съдове. Ето защо е важно да се обърне внимание на концентрацията му във всеки един продукт. Установената норма е до 10 процента.

Трябва също така да се вземе под внимание и комбинацията му с витамин С: не толкова заради самия витамин, колкото киселинното му рН. В кисела среда ниацинамидът може да се превърне в ниацин (никотинова киселина), което временно може да доведе до зачервяване (особено при чувствителната кожа). Затова съветът ни е просто да се изчака между 15-30 минути, преди да нанесете друг продукт върху кожата си. Така тя ще разполага с малко повече време, за да нормализира pH.

 

Положителни свойства

1. С ефект против стареенето – никотинамидът има антиоксидантни свойства и предпазва кожата от свободни радикали, като по този начин предотвратява преждевременното стареене. Също така стимулира производството на липиди и образуването на собствен колаген и еластин. Резултатът? По-стегнат и гладък тен, а с времето фините бръчки се изглаждат.

2. Засилва защитната функция на кожата и овлажнява – доказано е, че веществото има регенериращ ефект върху увредената кожна бариера. Ниацинамидът не само подсилва защитата ѝ, но ѝ помага да задържа необходимата влага. Ето защо е идеален също и за кожа, склонна към изсушаване.

3. Намалява разширените пори – при редовна употреба порите се свиват, а това прави кожата да изглежда по-фина и равномерна.

4. Успокоява – никотинамидът поддържа регенерацията на дермата и гарантира, че тя ще бъде по-малко раздразнима.

5. Намалява омазняването на кожата и я матира – полезното вещество регулира производството на себум и може да помогне за матирането на така наречената Т-зона (лице, нос, филтрум (вдлъбнатината между носа и устните) и ментолабиалната гънка (вдлъбнатината между ъглите на устните и брадичката). Освен това „малкият помощник“ има антибактериален ефект и може в дългосрочен план да осигури по-гладък тен със значително по-малко омазняване.

6. Противодейства при пигментирането на дермата – според множество проучвания, производното на витамин В3 потиска синтеза на меланин и по този начин кара тъмните пигментни петна и пъпките да изчезват. Освен това отново връща сиянието на тена.