Кой трябва и кой ще спечели награда „Грами“ през 2021 г.?

Само след ден – на 14 март – Националната академия за звукозапис на САЩ ще връчи 63-тите награди „Грами“ за изключителни постижения в музикалната индустрия. В авторитетното британско издание „Гардиън“ бе публикувана прогноза кои ще бъдат победителите в най-престижните категории и кои ще бъдат несправедливо пренебрегнати.

 


1. Запис на годината

Бионсе в клипа Black Parade.

Бионсе – Black Parade

„Блек пумас“ – Colors

Да Бейби – Rockstar (feat Roddy Ricch)

Доджа Кет – Say So

Били Айлиш – Everything I Wanted

Дуа Липа – Don’t Start Now

Пост Малоун – Circles

Меган дъ Стелиън – Savage (feat Beyoncé)

През последната година Бионсе не е издала албум, но, колкото и невероятно да звучи, присъства девет пъти в осем различни категории. Това е свидетелство за нейната гъвкавост, както и за лиричната сила на песента й Black Parade. Клипът към песента е сниман като поетично заклинание, в което Бионсе преплита африканските си корени с желанието да  остане незасегната от омразата на расова основа. За това и пее: „Гумени куршуми отскачаха от мен“. Тази песен обаче не се превърна в хит – мелодията не успява да достигне бляскавия текст и изпълнението на Бионсе.

Освен това обстоятелството, че Бионсе е в категорията „Запис на годината“ заедно с Меган дъ Стелиън за Savage, също намалява шансовете й.

Били Айлиш спечели миналата година в тази категория, така че най-вероятно сега няма да повтори успеха си. Песента на Доджа Кет – Say So с основание е обявена за културен феномен в попа, въпреки че продуцентът й Д-р Люк е противоречива личност. От известно време той постоянно се съди с поп звездата Кеша, която го обвинява в дискриминация. Да Бейби също може да се похвали със силна песен, но в тази категория рядко печели рап изпълнител. Освен това миналите му прегрешения – престъпвания на закона – могат да откажат по-консервативните членове на Академията да гласуват за него. Така най-вероятният победител в категорията ще се окаже Дуа Липа с нейния перфектен хип-хоп хит. Затова и от „Гардиън“ залагат:

Ще спечели: Дуа Липа

Трябва да спечели: Дуа Липа

2. Албум на годината

Haim.

Джейн Айко – Chilombo

„Блек пумас“ – Black Pumas

„Колдплей“  – Everyday Life

Джейкъб Колиър – Djesse Vol 3

Haim – Women in Music Pt III

Дуа Липа – Future Nostalgia

Пост Малоун – Hollywood’s Bleeding

Тейлър Суифт – Folklore

В тази категория е най-лесно да се прогнозира кой ще бъде победител. Причината – неочакваната поява на Folklore, за който Banker Special писа https://special.bg/teylar-suift-ne-se-spira-v-prodalzhava-da-tchupi-rekordi/,  естетските решения с богатото влияние на различни поп културни наследства превърнаха албума в събитие. Затова най-вероятно от Академията ще отдадат дължимото на Тейлър Суифт, още повече, че пренебрегнаха безжалостно предишните й два албума. Също така, за разлика от други категории, в тази няма много силна конкуренция – най-добрите албума са три – на Суифт, на Дуа Липа и на трите сестри от Haim, чийто жанр се описва като изключително съчетание между ню-фолка и най-доброто от R’n’B на 90-те години.

Ще спечели: Тейлър Суифт

Трябва да спечели: Haim

 

3. Песен на годината

Кадър от клипа If the World Was Ending.

Бионсе – Black Parade

Роди Рич – The Box

Тейлър Суифт – Cardigan

Пост Малоун – Circles

Дуа Липа – Don’t Start Now

Били Айлиш – Everything I Wanted

H.E.R. – I Can’t Breathe

JP Saxe – If the World Was Ending (feat Julia Michaels)

Това е категория, в която наградата се връчва не толкова за песента като цялостен продукт, а най-вече за текст или музика. Заради това не може да се отрече, че песента – If the World Was Ending („Ако светът свършва“ ), макар и сладникаво сантиментална – за земетресение, предизвикало апокалиптични мисли, има сериозни шансове за награда. Не на последно място се асоциира с пандемията. Но Тейлър Суифт разказва по-добре от  JP Saxe сантиментални истории. H.E.R. пеят срещу несправедливостите и лицемерията на белите в Америка, Бионсе също се представя достойно, но все пак в тази категория триумфът се полага на Били Айлиш, въпреки че и миналата година тя бе безспорният победител. Everything I Wanted („Всичко, което исках“ ), е дълбоко вълнуваща песен, която e за граничното състояние между съня и кошмара, предизвикано от славата. Освен това песента е изключително лична – става въпрос за подкрепата, която получава от брат си Финис, който е неин партньор в създаването на песни. Но въпреки личния момент посланието е универсално.

Ще спечели: Били Айлиш

Трябва да спечели: Били Айлиш

 

4. Най-добър нов изпълнител

Меган дъ Стелиън.

Ингрид Андрес, Фийби Бриджърс, Чика, Ноа Сайръс, Д Смоук, Доджа Кет

Кайтранада, Меган дъ Стелиън

В тази категория има някои странности – Да Бейби заслужава да спечели именно наградата „Най-добър нов изпълнител“, а дори не е номиниран. От друга страна трябва да поздравим Академията, че са включили достойните за номинация Ингрид Андрес и Чика. Откровенията в инди-рок песните на изпълнителката Фийби Бриджърс оказват огромно въздействие върху поколения млади жени и тя също заслужава награда, но зад Доджа Кет и Меган дъ Стелиън стоят много повече фенки и фенове. Най-големият коз при Меган дъ Стелиън е, че тя пее колко заразно е овластяването на жените, а това няма как да остане незабелязано от членовете на Академията.

Ще спечели: Меган дъ Стелиън

Трябва да спечели: Меган дъ Стелиън

 

5. Най-добро поп соло изпълнение

Джъстин Бийбър в клипа Yummy.

Джъстин Бийбър – Yummy

Доджа Кет – Say So

Били Айлиш – Everything I Wanted

Дуа Липа – Don’t Start Now

Хари Стайлс – Watermelon Sugar

Тейлър Суифт – Cardigan

В тази категория прави впечатление отсъствието на The Weeknd – канадският певец Ейбъл Макконен Тесфайе, чиято песен Blinding Lights е без всякаква конкуренция. От друга страна присъствието на песни като тези на Бийбър и Хари Стайлс говори за мощно лобиране. Като ги оставим настрана – останалите заслужават статуетката. Особено песента на Тейлър Суифт, която влива в сърцата на слушателите голяма доза успокоение във време на пандемия. От друга страна изпълнението на Дуа Липа е най-пълнокръвното олицетворение на победител в тази категория.

Ще спечели: Тейлър Суифт

Трябва да спечели: Дуа Липа

 

6. Най-добро рок изпълнение

Big Thief.

Фиона Епъл – Shameika

Big Thief – Not

Фийби Бридърс – Kyoto

Haim – The Steps

Британи Хауърд – Stay High

Грейс Потър – Daylight

За първи път в тази категория присъстват само дами и качеството на песните е поразително високо. Фиона Епъл е митична, а албумът, от който е Shameika, стана любимият на много музикални критици през 2020 г., затова и шансовете й за успех са огромни. Фаворитът на „Гардиън“ обаче е Not на групата Big Thief заради отрицателната енергия, която сякаш изсмуква от съзнанието ви.

Ще спечели: Фиона Епъл

Трябва да спечели: Big Thief

 

7. Най-добро рап изпълнение

Лил Бейби.

Биг Шон – Reverence (feat Nipsey Hussle)

Да Бейби – Bop

Джак Харлоу – What’s Poppin

Лил Бейби – The Bigger Picture

Меган дъ Стелиън – Savage (feat. Beyoncé)

Поп Смоук – Dior

 

Тази категория е покъртителна заради отишлите си без време рапъри Нипси Хъсъл (1985 – 2019) и Поп Смоук (1999 – 2020). В песента на Смоук – Dior – ще чуете една хомофобска шегичка, но това е единственото прегрешение в иначе вълнуващото изпълнение. Лил Бейби също има шансове за статуетката заради изтерзаните си вопли и оплакванията си от расистката полиция и липсата на всякаква надежда за социално развитие. В сравнение с него изпълнението на Меган дъ Стелиън и Бионсе е плоско и недостатъчно издържано, но песента Savage не се забравя и от Академията могат да наградят Бионсе за опита й да експериментира.

Ще спечели: Меган дъ Стелиън и Бионсе

Трябва да спечели: Лил Бейби

 

8. Най-добро соло кънтри изпълнение

Мики Гайтън.

Ерик Чърч – Stick That in Your Country Song

Бренди Кларк – Who You Thought I Was

Винс Джил – When My Amy Prays

Мики Гайтън – Black Like Me

Миранда Ламбърт – Bluebird

 

Мики Гайтън е първата чернокожа в тази категория и би било сериозен напредък за Академията, ако статуетката отиде при нея. Песента й Black Like Me е трогателно свидетелство за съществуващото расово неравенство, но все пак звучи малко „извън системата“. Заради това може да се очаква, че от Академията ще предпочетат изпълнението на Ерик Чърч, който се е отказал да бъде мрачен, а иска само да разпалва чувството за социална отговорност и да вълнува.

Ще спечели: Ерик Чърч

Трябва да спечели: Мики Гайтън