„Амазон“ погълна „Метро Голдуин Майер“

Основаната от Джеф Безос компания „Амазон“ е вложила 8.45 млрд. долара или 6.92 млрд. евро в покупката на филмовото студио „Метро Голдуин Майер“ заедно с каталога му от 4000 филма. Тази „златна“ сделка демонстрира желанието на „Амазон“ да се наложи като лидер в стрийминг услугите, в ущърб на традиционните киномрежи.

 

С това се слага началото на нов етап в концентрацията на филмопроизводството под натиска на процъфтяващите стрийминг сайтовете.

За никого не е тайна, че от известно време водещите платформи като „Нетфликс“, „Хулу“ („Дисни“), „Епъл“ и „Амазон“ яростно се конкурират помежду си коя от тях, разширявайки каталозите си, ще привлече повече абонати.

„Метро Голдуин Майер“(MGM) бе оценена на близо 5.5 млрд. долара, когато преди няколко месеца на екипа ѝ бяха представени двама потенциални купувачи – кабелният оператор Comcast и „Епъл“. Но те бързо бяха ответи от конкуренцията – плащайки 40% отгоре, „Амазон“ демонстрира, че иска да се наложи като топ компания в развлекателния сектор.

„Амазон“ предлага стрийминг платформа за абонатите си, които са избрали услугата Prime. Освен гледането на филми тя им осигурява и безплатна доставка на продуктите, които те са си закупили от сайта на компанията. От „Амазон“ имат интерес да поглезят тези свои клиенти – за опцията Prime те плащат двойно повече в сравнение с останалите.

Пазарната оценка на компанията „Амазон“ надхвърля 1.6 трлн. долара. Тя може да се похвали и с 200 млн. абоната. Ето защо за нея не е проблем да купи киностудиото „Метро Голдуин Майер“, с амбицията да се опита да изпревари „Нетфликс“, която въпреки добрите ѝ показатели продължава да е пред нея. Със сделката за „Метро Голдуин Майер“ „Амазон“ печели време. И макар каталогът на MGM с нейните 4000 филма с времето да остарява, има редица козове, които ще помогнат на „Амазон“ да навакса преднината, която имат от „Нетфрикс“.

Такива козове са продукции като „Джеймс Бонд“ и дългогодишният опит на продуцентите на „Метро Голдуин Майер“.

Преди от „Амазон“ да купят MGM, от „Дисни“ купиха Twentieth Century Fox. В същото време традиционните киностудия са все по-малко склонни да лицензират каталозите си, като предпочитат тази чест да се падне на собствениците им. Така Warner Bros. работи с HBO, Walt Disney Studios с Disney +, а Paramount Pictures – с Paramount плюс.

Конкурирайки се кой повече абонати ще привлече, всяка година стрийминг сайтовете са принудени да инвестират милиарди долари в нови продукции. „Нетфликс“ наскоро вложи 450 млн. долара за две нови части на филма на Райън Джонсън „Вади ножовете“ („Knives Out“) с участието на Даниел Крейг. А „Амазон“ планират да отговорят на „удара“ с премиера на нов сезон от поредицата „Властелинът на пръстените“, в който са вложили 465 милиона долара.

Новата сделка повдига въпроса какво ще се случи с така нареченото независимо филмопроизводство, което ще изпитва все повече трудности да привлича зрители – достатъчно е да отчетем ефекта от пандемията, оставила киносалоните затворени за дълго време. Предвид масовото стриймване на филми по време на затварянията, може да се очаква че „Амазон“ е заложила на сигурно. И инвестицията му си е струвала.