София и Русе отново ще бъдат свързани по въздух

В най-скоро време софиянци и русенци ще могат с лекота да си ходят на гости. Това стана ясно, след като преди няколко дни българската авиокомпания GullivAir обяви, че възнамерява да осъществява полетите между двете дестинации. Ето какво друго се знае до момента:

 

След близо цял месец кореспонденция между Община Русе, собственика на летището, и превозвача GullivAir, се разбра, че последният няма намерение да купи аеропорта до село Щръклево, а само да го експлоатира. Инициатори на срещите бяха господин Тодор Иванджиков – председател на Асоциацията на авиационната индустрия, и Янко Иванов – собственик на българската авиолиния GullivAir .

Господин Тодор Иванджиков.

Да припомним, че за GullivAir се говори от доста време насам, тъй като компанията първа получи разрешително да извършва директни полети от България до Съединените американски щати и Канада, както вече писахме – https://special.bg/aviokompaniya-gullivair-shte-svarzva-balgariya-i-rumaniya-sas-severna-amerika/ .

Стара фотография на летище Русе.

Полетите до Русе ще се изпълняват със съвременни самолети от тип ATR 72-600 с капацитет 70 пътнически места. Също така Общината възнамерява да извърши и частичен ремонт на сградата, построена между 60-те – 70-те години на миналия век, в типичен соц стил, запазвайки максимално нейната автентичност. Любопитно е да се обърне внимание, че въздушната гара прекратява всичките си граждански полети през 1991 г., а военните – през 2000 г.; тъй като дотогава служи като база на Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Тъй че новината за подновяването на полетите е настина прекрасна – особено за шофьорите и пасажерите на БДЖ, на които им се налага да пътуват поне по няколко часа между двата града.

Интериорът на летище Русе.

В случай че намеренията на авиационната компания се осъществят, ще бъде организирана и редовна автобусна линия от и до Русе, която да обслужва полетите. Ето защо Общината е стартирала две анкети, за да събере допълнителна информация за пътниците и живеещите от съседните на Русе населени места. Крайният срок за тяхното попълване е до 20-ти юни, а чрез тези линкове може да се запознаете с тях и да ги попълните и вие:

https://forms.clickup.com/f/2erqb-3515/8PKU1TYYQW8T3EGTZL

https://forms.clickup.com/f/2erqb-3508/3910EX9QRDPQ83E0QU