Прекрасна новина: възраждат знаковото пловдивско кино „Космос“

След дълги години на разруха и забвение, едно от емблематичните за пловдивчани места за забава и отдих най-накрая ще бъде възстановено. Разказваме ви не само за бъдещото архитектурно решение за кино „Космос“, но и каква е историята на киноцентъра.

 

Преди броени дни се разбра, че Община Пловдив ще сключи договор с архитектурен екип, който има пълна готовност да „вдъхне“ нов живот на сградата, построена през 60-те години.

Сегашният запуснат вид на знаковото пловдивско кино.

Победител в специално обявен конкурс е архитектурното студио „Тектоника-Б” – в състав архитект Димитър Балджиев, арх. Елена Павлова и арх. Инес Чавдарова. Тяхната работа ще включва не само запазването на основните архитектурни елементи, придавайки на зданието по-модернистичен вид, но и облагородяването на публичното пространство пред и около киното.

Компютърно генерирано изображение на голямата прожекционна зала.

Част от ремонтните дейности целят запазването на голямата прожекционна зала, която ще разполага с 650 места, както и ново интериорно решение. Освен за филмови прожекции, пространството ще служи и за изнасянето на театрални, концертни и танцови спектакли, както и на семинари.

Дизайнерското екстериорно решение за киноцентъра.

В сградата ще се изградят и кафене (на партера), и зала за танци, а останалата част от пространството ще бъде оформена като място за срещи, културни занимания и провеждане на различни курсове. От „Тектоника-Б” възнамеряват не само да обновят старото кино с нов дизайн и широки пространства, но и да запазят някои от ключовете му акценти от времето на Народна Република България в знак на уважение към миналото. Един от тези акценти е красивото главно стълбище – дело на архитект Любомир Шинков.

Компютърно генерирано изображение на фоайето и знаковото стълбище на архитект Любомир Шинков.

Също така е предвидено екстериорно сградата да съхрани външния си вид, като нейните специфични елементи ще бъдат запазени. Това се отнася до големия прозорец над централния вход, фасадата и осветлението към стълбището. Една от иновациите е монтирането на нощно осветление.

Така би трябвало да изглежда пространството пред културното средище.

Важно място в проекта е отделено на преустройството в общественото пространство пред киното. Запуснатата площ пред културния център с полуразрушени павилиони, използвана най-вече за паркинг, ще бъде превърната в терасиран площад. По-високата част при тротоара ще служи за изложбено пространство, което ще бъде оформено по най-атрактивен начин, за да хваща окото на минувачите. По-ниското – непосредствено пред „Космос“ – ще предостави на жителите на града както места за сядане, така и терен за провеждането на събития на открито.

Според идейния проект предстои откриването на външно кафене, като улица “Никола Козлев” ще се интегрира с останалото пешеходно пространство.

 

А сега да кажем и няколко думи за историята на кино „Космос“.

През януари 1960 г. на улица „Гладстон“ започва изграждането на киноцентъра с първоначално име  „Комсомол“. Той разполага с 900 удобни и модерни за времето си кресла и широк екран с дължина 40 метра. Автори на проекта са архитектите Любомир Бонев и Любомир Шинков.

Кино „Комсомол“.

След четири години усилена работа центърът най-накрая отваря врати и посреща първите си посетители. За нула време „Комсомол“ се превръща във важно културно средище за града, където се излъчват не само български и съветски филми, но също английски и френски продукции.

Голямата зала на кино „Комсомол“.

След 1989-а киното е преименувано на „Космос“. То продължава своята дейност до 1999-а, когато съдбата му последва тази на други киносалони в страната – те са безвъзвратно затворени и бавно се рушат. През годините на своето съществуване имотът е бил собственост на „Кинефикация“ – Пловдив и на „Пловдивфилм”. Към момента е публично общинска собственост.