Посланикът на Кралство Дания: Искам да помогна на България за зеления преход

Посланикът на Дания в България Йес Нилсен в специално интервю в най-новия 61-и брой на списание Banker Special.

Ваше Превъзходителство, посланик сте на Дания в България от 1 септември 2021 година. Какви са първите Ви впечатления от страната ни?

– Дойдох в България през август, когато беше много топло и приятно – почти прекалено топло за един датчанин! Хората като цяло са приятелски настроени и учтиви, природата в България е много красива и аз обичам всички пресни плодове и зеленчуци, които се намират тук. Когато седите на сянка в топъл слънчев ден и хапвате узрели домати в шопска салата, е трудно да не се влюбите в България.

С жена ми много харесваме София. В града има много красиви места и сгради, харесва ни, че всичко е толкова зелено. Удоволствие е да гледаш планините, които заобикалят София. Витоша се извисява над града като необикновен пейзаж. Трафикът обаче не е толкова приятен.

Близки ли са българите и датчаните като манталитет и светоглед?

Копенхаген.

– И да, и не. Всички сме мотивирани от едни и същи неща: любов към семейството, желание за успех, за добър живот и т.н. има обаче различия между датския и българския манталитет. България е била под османско владичество в продължение на стотици години, което е последвано от над 40 години комунистическо управление. От една страна, смятам,че това е направило българите силни и целенасочени към подпомагането на семейството и близките си. От друга – изглежда се е породил известен скептицизъм към управляващите. Нивото на доверие в България сякаш е по-ниско, отколкото в Дания. Датчаните като цяло се доверяват на властите, например когато правителството ни поиска от населението да се ваксинира срещу COVID-19, повечето хора го направиха.

Работили сте в дипломатически мисии на Дания във Виена и в Брюксел. Къде се сблъскахте с най-вълнуващите предизвикателства?

– И най-трудното, и най-вълнуващото предизвикателство беше датското председателство на ЕС през 2012-а. Имахме много работа, но това бе едно от най-интересните неща, които някога съм вършил в кариерата си.

Какво трябва да се случи за по-доброто бъдеще на Европейския съюз?

– Има много предизвикателства, с които ЕС трябва да се справи сега и през следващите години: зеленият преход, миграцията, дигиталната трансформация, търговските въпроси, COVID-19, външната политика и сигурността. Държавите членки може да не са изцяло съгласни по тези въпроси, но ако работим заедно, можем да намерим компромисни решения, които са приемливи за всички. За да се случи това, държавите членки трябва да се съгласят да приемат някои основни правила.

Как COVID-19 повлия на политическите и дипломатическите отношения?

– Когато COVID-19 се появи като пандемия, беше очевидно, че хората очакват да получат отговори и насоки от националните си правителства. ЕС обаче също отговори, поръчвайки над 1 млрд. ваксини за своите държави членки. Следователно дипломатическите отношения издържаха на натиска и дадоха резултати по време на кризата с COVID-19.

Как Дания успява да преодолее успешно сегашната здравна криза?

– Отговорът е съвсем прост – високата степен на ваксинация намали разпространението на COVID-19 и болестта вече не се категоризира като „критична за обществото“ от датските здравни власти. Затова се върнахме към нормалното си ежедневие.

Как се развиват икономическите, политическите и културните отношения между България и Дания към момента?

Копенхаген.

– Не мисля, че много датчани знаеха достатъчно за България, преди страната ви да влезе в ЕС през 2007 година. Сега все повече българи започнаха да търсят работа в Дания. Така датчаните видяха, че българите всъщност са трудолюбиви и всеотдайни хора.

България и Дания трябва да се стремят да продължат развитието на икономическите си отношения и в бъдеще. Все повече датски компании отварят клонове в България. Тази тенденция трябва да се развива още повече.

Инвестират ли датски компании в България и обратно?

– Датските компании са инвестирали 525 896 000 лева в България по данни за 2019-а. Българските компании не инвестират много в Дания. Търговията между двете държави обаче се увеличава, което е от полза и за двете страни.

Кои са двустранните проекти или събития, по които работите в момента?

– Неотдавна България изпрати своя План за възстановяване и устойчивост в ЕС. Ако той бъде приет, страната ви ще получи много пари, като голяма част от тях ще отиде за подпомагане на зеления преход и дигиталната сфера. Това са области, в които датските компании имат голям напредък и разполагат с много добри решения. Надявам се, че мога да помогна за комуникацията между съответните български власти и разработчиците на най-добрите датски решения, така че България да извлече максимума от средствата на ЕС, заложени в плана.

Йес Нилсен.

Това е най-големият ми „проект“ за момента. В по-малък мащаб бих искал да популяризирам датската велосипедна култура. Посолството на Дания в България си сътрудничи активно с Центъра за градска мобилност в София, с който организираме събития за колоездене.

Дания и България постигат съгласие по много политически въпроси, което означава, че има основа за продължаващо активно сътрудничество между двете държави, особено в рамките на ЕС.

Какво не знаят българите за Дания?

– В която и точка на Дания да се намирате, сте на повече от 50 км от морето. Имаме бурното Северно море с обширни празни плажове, имаме тихи фиорди и големи пристанищни зони в големите градове. В Копенхаген можете да плувате на 17 места в пристанището – водата е идеално чиста. Не мисля, че можете да откриете подобни разнообразни „водни преживявания“ другаде в Европа. В Дания нямаме големи курорти, вместо това малки живописни ваканционни селища настаняват гостите си в един от над 400-те острова в Дания.

Датски остров.

По време на датското лято сме свидетели на ярките „бели“ нощи, които понякога те карат да мислиш, че слънцето никога не залязва. В по-голямата си част страната е много равнинна и има дълга брегова линия. Плажовете са широки, а водата чиста, което прави страната ни идеална за лятна почивка.

Бихте ли ни разказали повече за вашето семейство?

– Със съпругата ми имаме двама синове на 10 и 12 години. Всички сме много развълнувани да живеем в България и с нетърпение очакваме да опознаем страната.

Спортувате ли, имате ли някакви хобита?

– Обичам да чета, особено исторически биографии. COVID-19 малко затрудни поддържането на физическата ми активност, но възнамерявам да се разхождам в българските планини, когато това е възможно. Освен това имам „таен“ план да възобновя свиренето на пиано, не съм го правил от ученическите си години.

Какво искате да постигнете до края на мандата си в София?

– Искам да допринеса за зеления преход на България. Датските компании могат да помогнат с ноу-хау, с технологии и да предоставят интелигентни решения, които могат да улеснят прехода на България към зелена енергия.

Освен това искам да подкрепя икономическото и социалното развитие на България като работя за още по-висок стандарт за върховенство на закона и като помагам по всякакъв начин в борбата с корупцията. Искам също така да допринеса за културния обмен между Дания и България, защото съм сигурен, че можем да научим много ценни уроци един от друг.

Разговора води Калоян Атанасов.