Знаменитости, които спасяват земята с парите си

Знаете ли, че има холивудски звезди, които помагат на планетата, вместо да се радват на луксозния си лайфстайл и на банковите си сметки? В последния 61-и брой на списание Banker Special Адриана Игнатова ни запознава с някои от щедрите знаменитости.

Да, някои знаменитости от Меката на киното все по-често използват огромните си състояния за благородни цели. Става дума за личности, които не само виждат проблемите в света около тях, но и са открили уникални начини за решаването им.

Леонардо ди Каприо

 

Лео Ди Каприо е сред холивудските ветерани в битката срещу климатичните промени. Още когато е на 23 години, той основава едноименна фондация с цел да отговори на най-големите екологични проблеми, пред които е изправена Земята. Оттогава LDF е раздала безвъзмездно над 80 млн. долара за над 200 екопроекта.

Любимият актьор на милиони киномани стана изпълнителен продуцент на няколко документални филма за защита на околната среда и на животните, сред които са Cowspiracy, Before the Flood, and Sea of Shadows. Както е известно, инвестициите на Ди Каприо са извън сферата на киното, сред които са и много веган компании, включително и производителят на популярната алтернатива на месото на растителна основа – Beyond Meat.

Ди Каприо използва всяка възможност, за да увеличи информираността на хората за екологичните проблеми – дори по време на раздаването на Оскарите: „Изменението на климата е реално, случва се в момента. Това е най-голямата и най-спешна заплаха, пред която сме изправени всички – и хората, и животните. Затова трябва да работим заедно, за да я предотвратим. Трябва да подкрепим лидерите от целия свят, които не говорят от името на замърсителите, а от името на цялото човечество. За децата на нашите деца и за онези хора, чиито гласове са били заглушени от политиката на алчността.

Мат Деймън

Мат Деймън се е посветил на друг проблем – световната водна криза. Холивудската суперзвезда се съюзява с Гари Уайт, един от водещите световни експерти по безопасност на водата и канализацията, за да основе Water.org. Тази организация с нестопанска цел помага на социално слаби семейства да получат микрокредити, така че да разполагат с течаща вода в домовете си или системи за филтриране. Отначало търсенето се оказва по-голямо от размера на наличния им капитал, но актьорът използва собствените си пари, за да помогне. Мат Деймън инвестира първия 1 милион долара в начинанието и така вдъхновява и други богати хора да направят същото. Впоследствие Water.org се трансформира в WaterEquity – фонд, който също работи за осигуряването на достъп до чиста вода. „Имам възможности и повече пари, за да помагам. Има обаче и други хора като мен. Защо да не дадат от средствата си, за да направят нещо наистина добро за света?“, коментира носителят на „Оскар“.

Принц Уилям

Принц Уилям не е единствената знаменитост със синя кръв, която работи за преодоляването на климатичните проблеми, но е единственият партньор на Дейвид Атънбъроу, който го прави. Двамата обединяват усилията си, за да създадат „Нобелова награда за екология“ – Earthshot Prize през 2020-а. С нея ще бъдат отличавани петима лауреати годишно, които ще си разделят 1.3 млн. долара. Потенциалните притежатели на наградата трябва да са изявени природозащитници в някоя от следните дейности: опазване и възстановяване на природата, почистване на въздуха, съживяване на океаните, изграждане на свят без отпадъци и нормализиране на климата.

„Earthshot Prize е мотивирана от оптимизма и спешността за намиране на световни решения на някои от най-големите проблеми на околната среда“, каза Уилям пред Би Би Си.

Джейдън и Уил Смит

Джейдън Смит бил само на 10 години, когато за първи път осъзнал колко е мръсна природата наоколо. Един ден, докато се наслаждавал на океана, забелязал боклука – стотици пластмасови бутилки, чаши и други… Той толкова се разстроил от гледката, че веднага споделил видяното с родителите си. Затова не е за чудене, че когато младият природозащитник научил за Големия тихоокеански боклук (най-голямото натрупване на пластмасови отпадъци в океана, около два пъти по-голямо от щата Тексас), веднага призовал семейството си да направи всичко възможно, за да помогне.

Така Джейдън и баща му Уил Смит станали съоснователни на екологична компания за бутилирана вода, наречена Just. Мисията им? Намаляване на използването на пластмаси и емисии на въглероден диоксид в световен мащаб. Опаковката им е почти изцяло възобновяема, а самите бутилки са направени от захарна тръстика вместо от пластмаса. „Това е компания, родена от любовта на детето към океана“, коментира Уил Смит пред „Асошиейтед прес“.

Марк Ръфало

Американският актьор Марк Ръфало, особено популярен с ролята си в „Отмъстителите“, става активист за опазване на околната среда преди десетина години. По онова време любимата му ферма в щата Ню Йорк е застрашена от „фракинг“ – хидравлично пробиване на земята със сонда с цел експлоатиране на нефтено или газово находище.

Оттогава Ръфало използва известността си, за да повишава осведомеността на хората за всички видове екологични проблеми, причинени от човешките дейности. Актьорът говори често на антифракинг митинги, на протести срещу тръбопроводни проекти и на кампании в подкрепа на Зелената сделка.

До 2019-а той успява да развива актьорската си кариера и своята екоактивност, без едното да влияе на другото. След това, обаче, прави филма „Тъмни води“ (Dark Waters) – трилър, разказващ историята на адвокат Робърт Билот, който завежда съдебно дело срещу корпорацията DuPont. Според сюжета опасните химикали на компанията замърсяват малък град и предизвикват смърт сред животните. Ръфало приема ролята много сериозно и признава, че това е страхотна отговорност. По тази причина прекарва максимално много време с Роб Билот, за да усети неговия начин на живот и да разбере какво мисли, в какво вярва, какво го мотивира да се бори докрай…