Руският език става задължителен в африканска държава

Невероятно, но факт. Макар и английският език да продължава да бъде „лингва франка“ (най-популярният и изучаван език в света, чрез който общуването между хората става по-лесно), езикът на Ломоносов, Пушкин и Чехов отново набира популярност. Това ясно си пролича и от наскорошното решение на една африканска страна. Ето за какво става дума:

 

По данни на френскоезичната африканска медия Agence Ecofin, още през 2022-а руският ще стане задължителен в университетите в Централноафриканската република (ЦАР). Руснаци също ще преподават на африканските студенти. Решението бе взето от сегашния президент на ЦАР – Фаустин-Аранж Туадера.

Банги – столицата на Централноафриканската република.

Студентите ще започнат да изучават най-разпространения славянски език в света още от първата година на своето висше образование: от бакалавърската до магистърската степен. Според ръководството на университетите в момента се разработват учебните програми.

Ученици от ЦАР.

В интерес на истината изучаването на руски език в бившата френска колония не е нещо необичайно. По време на царуването на бившия император Бокаса (1921-1996) всички граждани са учили руски език до 1979 г., когато Бокаса е свален от власт.

Бокаса I Централноафрикански.

Чак през 2019-а езикът на Пушкин отново е включен в учебната програма на средните училища в ЦАР, което е свързано и с възобновяването на дипломатическите отношения между африканската държава и Руската федерация.