Как милиардерът Рей Далио защити китайските власти

Известният инвеститор и милиардер Рей Далио оприличи действията на китайските власти – да карат „неудобните“ хора да изчезват от публичното пространство – като поведение на „строг родител“.

Рей Далио, който е основател на фирмата за управление на инвестиции Bridgewater Associates, направи странното сравнение в интервю за телевизия CNBC, в което въпросите му бяха задавани от журналиста Андрю Рос Соркин.

Рей Далио и Андрю Рос Соркин.

Соркин попита Далио как приема да инвестира в Китай – страна, която не спазва човешките права и където немалко граждани изчезват от публичното пространство. Соркин имаше предвид китайската тенисистка Пън Шуай.

Тя сякаш се изпари, след като на 2-ри ноември обвини бившия китайски вицепремиер Джан Гаоли в сексуално посегателство. Изчезването й предизвика протести, както в Китай, така и по целия свят. Няколко седмици по-късно тя отново се появи, като официалната информация бе, че е била болна и предстои да се подложи на лечение.

Пън Шуай и Джан Гаоли.

Малко по-късно тя се появи в клипове на редица китайски медии, които излъчиха как тренира, включително и показаха как разговоря с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Това обаче не убеди Женската тенис асоциация, че шампионката на двойки от „Ролан Гарос“ и „Уимбълдън“ е в безопасност и заради Пън Шуай те прекратиха всички турнири в Китай.

Освен известната тенесистка от публичното пространство изчезна за няколко месеца и основателят на Alibaba Джак Ма, след като влезе в открит спор с китайските регулатори.

Джак Ма.

Въпреки тези случки в Китай, милиардерът Далио коментира пред журналиста Андрю Рос Соркин: „Това, което правят китайските власти, може да се сравни с действията на строг родител. Това е техният подход, ние си имаме наш подход”.

Инвеститорът и друг път е изразявал положително отношение към случващото се в азиатската суперсила. Неговата компания, която е най-големият хедж фонд в света, с активи в размер на 150 милиарда долара, в Китай разполага с 8 млрд. юана, повече от всички други инвеститори в частни фондове в азиатската страна.