По-гъвкав работен график, по-ефективни служители

Гъвкавото планиране на работния процес стимулира по-високата производителност, увеличава мотивацията и удовлетворението. Ако сте работодател, ви предлагаме три начина да постигнете повече гъвкавост в работния процес и да останете доволен.

 

Проучване на Jones Lang LaSalle Incorporated – международна компания за недвижими имоти с офиси в 80 страни, регистрира за първи път в края на 2020 г., че на служителите им е по-важно да намерят баланс между професионалния и личния живот, отколкото да получат по-висока заплата (72% срещу 69%). В същото проучване е установено, че 71% от служителите очакват по-гъвкави работните графици след края на пандемията.

Резултатите от това проучване не бива да се възприемат като неприятно предизвикателство, което работодателите трябва да преодоляват със скърцане на зъби, а като грижа за едно ново поколение служители, която със сигурност ще им бъде възнаградена. Когато работещите знаят, че за боса е важно усещането им за комфорт, те ще работят с много по-голяма амбиция и страст.

 

Ето трите начина да направите работния график по-гъвкав.

 

1. Часове, в които да сте на разположение

Стане ли дума за гъвкаво работно време, едно от основните предизвикателства е гаранцията, че вашите служители ще са на разположение, винаги когато имате нужда от тях.

Ако някога сте работили в международна компания с офиси по целия свят, то със сигурност знаете колко трудно е да уговорите подходящо време за срещи с екипа.

Но решението е да определите конкретен период през деня, когато всички са налице. Всички са на разположение – за срещи, обмяна на идеи, обсъждане на задачи, особено на такива, които не търпят отлагане.

Тези периоди не трябва да са дълги осем часа. Подходящо е да са между три до четири часа в началото или към края на работния ден. Така служителите ви ще могат да си планират времето, в което да взимат децата от училище или да работят до късно през нощта, избягвайки всякакви разсейващи фактори.

Като работодател не се безпокойте, че при гъвкавия режим на работа, вашите служители няма да бъдат достатъчно ефективни – напротив, усещането за удовлетвореност ще ги направи по-активни и инициативни.

2. Замяна – събота или неделя срещу делничен ден

Вероятно не малко от вас ще се сетят за ден от седмицата, в който цари пълен хаос – например вторникът, когато трябва да карате децата на сума ти извънкласни занимания, или пък срядата, когато е най-натовареният ден на половинката ви и всички семейни задачи се стоварват на вашите рамене. А може би ви се е случвало да работите през уикенда – само поради една причина, че тогава сте много по-фокусирани и не се разсейвате. Ето защо добър вариант за по-голяма гъвкавост е да предложите на служителите си да заменят някой делничен ден със събота или неделя.

Това може да се прави и инцидентно, но резултатът е много по-добър, когато се предлага като дългосрочно решение.

3. Четиридневна работна седмица

През последните десет години идеята за въвеждане на четиридневна работна седмица си спечелва все повече поддръжници. И днес, в контекста на COVID-19, тя звучи все по-примамливо. Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн, например, обяви, че четиридневната работна седмица е възможно средство за възстановяване на икономиката след края на пандемията.

В цитираното вече проучване на Jones Lang LaSalle Incorporated 73% от анкетираните са обявили, че прегръщат идеята за четиридневна работна седмица. И колкото и да ви се струва невероятно Microsoft Japan отчете 40% увеличение на производителността, след като въведе четиридневната работна седмица.

Разбира се, преди да последвате примера им, е добре да си отговорите на няколко въпроса:

-Ще определите ли конкретен трети почивен ден през седмицата или ще оставите всеки служител сам да си избере „свободния“ ден?

– Ще разрешите ли на всички ваши служители да работят четири дни в седмицата или това ще бъде предложение, което ще отправите само на някои от тях?

– Ще предложите ли на служителите си, които ще работят четири дни, същата заплата или и в нея ще настъпят корекции?

– Ако приемем, че стандартната работна седмица е 40-часова, то и през тези ли четири дни ще изисквате служителите ви да работят по 10 часа на ден или ще съкратите работното им време?

– Ще превърнете ли четиричасовата работна седмица в универсално решение или ще позволите на мениджърите ви сами да решават?

– Ще повлияе ли промяната на бизнеса ви и по-конкретно на намеренията ви да кандидатствате по различни програми за финансиране?

В някои компании предлагат четиридневната работна седмица само на служители, работещи при тях от поне една година. Идеята е те по-добре да организират своите графици и отговорности – нещо, което е реалистично да се очаква след поне една година работа при тях.

И последно – вероятно с въвеждането на гъвкавия работен график, работодателите ще изпитат известен дискомфорт. Но той ще трае сравнително кратко за сметка от резултатите от нововъведенията. Те ще са дългосрочни и възнаграждаващи. Все пак нека не забравяме, че COVID-19 доведе до множество промени и който се адаптира пръв по най-подходящия начин, той ще излезе победител.