Как се става топ моделиер по Димитър Димов?

При бърз преглед в мрежата, ще намерите, че в България има поне 15 техникуми по облекло – в Благоевград, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Дупница, Дулово, Сливен, Разград, Бяла Слатина, Русе, Плевен, Велико Търново, Перник, София (поне два). Ударил е часът да се разбере в кой от тях подготвят най-добрите бъдещи моделиери. До 15 април те ще могат да премерят щпаги, участвайки в конкурса за художествена скица „Модата в романите на Димитър Димов“.

 

Конкурсът се организира от Националния литературен музей и къща музей „Димитър Димов“. В него освен учениците от техникумите по облекло могат да участват и всички техни връстници от средните училища, изкушени от модата и винтидж-стила.

Изискванията

За да участвате в конкурса, трябва да сте прочели някой от романите на Димитър Димов – – „Поручик Бенц“ (1938), „Осъдени души“ (1945) или „Тютюн“ (1951). След това си избирате някой елегантен герой или героиня, описан вещо от писателя, и правите художествена скица на модела, съобразявайки се с времето, в което се развива действието в романа. Задължително е да посочите откъса, който сте си избрали.

Ето и някои идеи, придружени от кратък откъс:

Фройлайн Петрашева от „Поручик Бенц“

„Тя погълна вниманието му изведнъж. В продължение на няколко секунди Бенц успя да я разгледа и първата, безусловно първата увереност, която доби за нея, бе, че тя е сестра на българския офицер. Приличаше на него поразително. Второто впечатление бе това за съвършената хармония на личността й. То като че изпревари по-обикновеното впечатление за телесна красота и елегантност в облеклото. Тя бе в сребърносив английски костюм, шапка от същия цвят и тъмни кожени ръкавици.“

Фани Хорн от „Осъдени души“

„Щом влезе, тя погледна неспокойно часовника си, а след това се озърна уморено и безнадеждно, като преследвано животно, което не можеше да намери убежище. Тя бе в хубав сив костюм и елегантната дреха прикриваше донякъде безредието, което лъхаше от останалата част на външността й.“

Ирина от „Тютюн“

Кадър от филма „Тютюн“ на Никола Корабов с Невена Коканова в ролята на Ирина.

„Много й се искаше да облече някоя от по-хубавите си дрехи — една бяла ленена пола и тъмносинята копринена блуза с къси ръкави, — но се боеше да не събуди подозрение у майка си. Задоволи се само да сложи новите си спортни обувки и една евтина сребърна гривна — подарък от баща й след продажбата на тютюна от миналата година.“

Изисквания към скиците:

На страницата на Къща музей „Димитър Димов“ може да се запознаете по-подробно с изискванията на конкурса. Но е добре да знаете, че скиците трябва да са във формат  А3 (297 x 420 mm) или А4 (210 x 297 mm); всеки участник може да изпрати до три скици; материалите и техниката са по избор, като единствено не се допускат дигитални технологии.

Художествените скици ще бъдат оценявани от жури в състав представители на Националния литературен музей и преподаватели и студенти от специалност „Мода“ в Нов български университет.

Димитър Димов обичал да чете модни списания. В романа „Тютюн“ се споменава едно от водещите по онова време модни списания – американското Lady’s Home Journal (1883-2016).

За 26-ти април – Световният ден на модата – от Националния литературен музей планират да организират изложба с най-добрите скици. За авторите на три от тях ще има специални награди, осигурени от Националната асоциация на училищата по мода. Те ще имат възможност да реализират и някоя от идеите си. За да им помогнат с материите, а и в самия процес на изработка, от Националния литературен музей ще осъществят контакт с ателиета в Перник и в Асеновград.

Главният уредник на Националния литературен музей – д-р Милена Катошева сподели за читателите на Banker Special, че в романа „Тютюн“ има и сцени с бански костюми в стил 30-те и 40-те години на ХХ век. Главната героиня Ирина, например, на плажа носи стегнато керемиденочервено майо от коприна. И гъстата й лъскавочерна коса е пристегната с панделка със същия цвят. Така че – действайте! В ателието в Перник вече са готови с материите. Трябва им само победителят.