Пет наблюдения на тема финанси, провокирани от пандемията

Сали Кроучек е основателка на организацията Ellevest, която предлага обучения по различни финансови въпроси. Във връзка с пандемията тя споделя пет свои наблюдения.

 

Започва оттам, че хората около нея все по-често споделят плановете си къде ще прекарат лятото. Това означава, че икономиката започва да се възстановява – хората са готови да се върнат отново към любимите си занимания – да ходят на концерти, на театър, на кино, да обикалят барове и ресторанти, да пътуват. Но преди човек да се завърне към обичайното ежедневие, е добре да тегли чертата и да си направи равносметка.

Пандемията разтърси мнозина, но оптимизмът не бива да ни напуска  

Някои от нас вероятно са загубили работата си, други са изхарчили всичките си спестявания, но колкото и тежки финансови неприятности всеки от нас да е преживял, нека поемем дъх – справили сме се възможно най-добре с предизвикателството, наречено COVID-19, независимо че понякога се съмняваме в този факт.

Компаниите ще намерят начин да продължат да се развиват въпреки пандемията

В САЩ фондовата борса отчете покачване с 87 процента в сравнение с март 2020 година. Кой би предположил, че ще се случи подобно нещо? Вероятно ще отговорите, че фондовата борса е нещо различно от икономиката на една страна. И ще сте прави. Все пак нека не забравяме, че фондовата борса е ориентирана към бъдещето и представлява перспективите за растеж и рентабилност на компаниите в страната.

Обстоятелството, че компаниите могат да просперират дори при пандемия, е сигурен знак – да инвестираш на фондовата борса означава да генерираш благосъстояние.

По време на пандемията спестихме някои разходи – нека след нея не потъваме в харчове

Освен да поддържаме здрав дух в здраво тяло, е добре да помислим и за емоционалното си равновесие, и за финансовата си стабилност. По време на пандемията си спестихме някои разходи, но разхлабването на мерките не бива да ни тласка към безконтролното пилеене на финансови средства. Парите и най-вече тяхната липса са първият фактор, предизвикващ стрес. Затова, когато спестявате и инвестирате разумно, вие държите под контрол най-неприятния причинител на стреса.

Научихме ценни неща за компанията, за която работим

Благодарение на пандемията научихме важни неща за компанията, в която работим. Достатъчно е да си отговорим на следните въпроси: Адаптира ли се компанията ни към новата реалност – стана ли по-гъвкава? Предложи ли на служителите повече удобства, за да ги облекчи в трудната пандемична обстановка? Продължи ли да стимулира нестандартните решения сред служителите? Вдъхнови ли ги към смели инициативи, идващи от самите тях? Ако отговорите ви задоволяват, вероятно сте намерили работодателя, за когото бихте работили и в далечно бъдеще, ако ли не – време е да отворите нова врата пред себе си.

Парите могат да ни помогнат да живеем така, както бихме искали

Вероятно горната констатация ще ви провокира да си спомните древната максима, че с пари можеш да си купиш къща, но не и дом; лекарство, но не и здраве; положение, но не и уважение. Всичко това е така – но дори и когато парите не са толкова много, колкото би ни се искало, трябва да сме наясно – че ако не държим под контрол „движението“ на собствените си финансови капитали, не можем да контролираме и собствения си живот. И преди да се върнем към нормалния ход на ежедневието, е препоръчително да си подредим финансовите приоритети и с трезва равносметка да продължим напред.